Szobakerékpár, szobabicikli

Szobakerékpár A-tól Z-ig

 


A szobakerékpár bemelegíti az izmokat, égeti a zsírt, sok háztartásban és edzőteremben ott van, na de mit lehet tudni róla ezen túl? Cikkünkben mindent megtalál, amit csak tudni érdemes a szobakerékpárokról: milyen változásokat indít be a szervezetünkben a rajta végzett edzés, melyik háromféle szobakerékpár típus közül választhatunk, megismerhet néhány extra megbízható szobabiciklit, sőt, azt is megnézheti, mennyire furcsán festett a világ első szobakerékpárja :)

 


A szobakerékpáron végzett edzés hatása a szervezetre

 


Hazánkban a legkedveltebb szabadidős sportok egyike a kerékpározás, évente körülbelül 300 ezer biciklit értékesítenek hazánkban. A szobakerékpárok népszerűsége is töretlen, szinte minden edzőteremben és a háztartások jó részében megtalálhatók. Így hazánkban is sok ezren élvezhetik a tekerés áldásos hatásait.

 


A szobakerékpárt a legtöbben vagy erősítő edzés előtti bemelegítésre használják, vagy pedig azért, mert szeretnék csökkenteni a testsúlyukat. A szobakerékpárok mindkét célra tökéletesen megfelelnek, a nagy izomcsoportokat jól átmozgatja a tekerés, anyagcserénket pedig a nyugalmi helyzet többszörösére pörgeti fel. A fogyókúrázók örömére egy egyórás szobakerékpározás akár 6-700 kalóriát is elégethet (egy tízdekás tábla csokoládé körülbelül 550 kalória), így a rendszeres tekerés és a kicsit visszafogottabb étkezés kombinációja látványos eredményeket hoz.

 


De nem csak a vonalainkra, hanem egészségünkre is nagyon jó hatással van szobakerékpározás. Az egyébként gyakran felületes légzésünket mélyebbé és intenzívebbé teszi, ezzel segíti tüdőnk jobb működését, és a sejtek működéséhez, regenerálódásához szükséges mennyiségű oxigénnel látja el testünket. A szobakerékpáron végzet edzés a vérkeringés felpezsdítésével pedig karbantartja a szív- és érrendszert, segít megelőzni olyan betegségeket, mint amilyen a szívroham, a magas vérnyomás vagy a visszér. A szobabiciklis edzések megdolgoztatják a test nagyobb izomcsoportjait, elsősorban a láb és a fenék izmain végeznek alapos és látványos munkát: a kitartó és rendszeres tekerésért cserébe szálkás és formás izomzat lesz a jutalom. A szobakerékpározás továbbá fokozza az izzadást, ezzel segíti a káros méreganyagok távozását a szervezetből, javítja az immunrendszer működését, és csökkenti az egyébként megbetegítő hatású feszültséget.

 


Szobakerékpár típusok

 


Azt gondolnánk, hogy a szobabicikli vásárlás egyszerű dolog – egészen addig, amíg utána nem nézünk a kínálatnak. Sokféle gyártó sokféle típust kínál, és amíg nem vagyunk tisztában vele, mit jelentenek a különböző szobakerékpárok jellemzői, addig nehezen tudunk jól választani. Hiába a szobakerkpár akció vagy a megtévesztőan alacsony szobabicikli ár, hogyha nem megfelelő minőséget kapunk a pénzünkért. Az alábbi két fő típust különböztetjük meg a szobabiciklik piacán:

 


Klasszikus szobabicikli: a kültéri használatra alkalmas biciklikhez leginkább hasonlító, hagyományos szobakerékpárokat nevezik így, amelyeken a kinti bringázáshoz hasonló, ülő helyzetben tekerjük a pedálokat. Mindenkinek ajánlott a használatuk, aki szeretne karcsúbb, erősebb és fittebb lenni, de nincs különösebb egészségügyi problémája, és megelégszik azzal, ha az edzés hatékony, és nem vágyik extra kényelemre is közben.

 


Háttámlás szobakerékpárok: ezek a típusok kényelmesebbé teszik az edzést. Gyakorlatilag olyan használni őket, mintha egy kényelmes székben ülnénk, stabilan megtámasztják a hátat. Itt nem a felsőtestünk alatt, hanem előtte vannak a pedálok. Jelentős túlsúly, betegségek esetén is használható, és a kezdőknek is ideális választás lehet, a hátfájósok pedig egyenesen ódákat zengenek róla. Nem véletlen, hogy a legtöbb edzőteremben ilyen típusok is megtalálhatók már, és az otthonukba is sokan háttámlás szobakerékpárt vásárolnak. Akik szeretnek az otthoni edzés közben tévét nézni, zenét hallgatni, vagy akár olvasni, azt ezeken a gépeken könnyen, és minden eddiginél kényelmesebb módon megtehetik. A gyakorlott sportolók pedig a masszív háttámlának köszönhetően akár kézisúlyzós edzéssel is kombinálhatják a tekerést a háttámlás szobakerékpárokon.

 


A szobakerékpárokat fékrendszerük típusa szerint is csoportosíthatjuk:

 


Szalagfékes szobakerékpárok: a szalagfékes szobakerékpárok a legolcsóbbak, ami nem is csoda, hisz kissé elavult módszerről van szó. A fékerőt (illetve a terhelés módját) egy forgó tárcsára feszített szalag adja, a fékezés egyenetlen, ami nem túl előnyös az ízületeknek. Ráadásul a szalag idővel elkopik vagy megnyúlik, és a kicserélése nem egy egyszerű művelet. A szalagfékes szobabicikli ráadásul hangosabb is, mint mágnesfékes társaik.

 


Mágnesfékes szobakerékpárok: ezek a típusok hangtalanok, mágnesek közelítésével, illetve egymástól való távolításával szabályozhatjuk a nehézségi fokozatot. Gyakorlatilag itt nincsenek érintkező alkatrészek, tehát nincs kopás, csak hangtalan működés, sima és egyenletes fékezés.

 


Elektromos mégnesfékrendszerrel ellátott szobakerékpárok: ezek a típusok a „sima” mágnesfékes szobakerékpároknál is precízebb és pontosabb a fékrendszerük, teljesen hangtalanok, zavartalan és maximálisan ízületkímélő profi edzést tesznek lehetővé.

 


Szobakerékpár vásárlásnál érdemes még a lendkerék tömegére is ügyelni, általánosságban elmondhatjuk, hogy minél nehezebb és nagyobb egy lendkerék, az adott szobakerékpár annál egyenletesebben működik.

Megbízható szobakerékpár márkák és típusok

 


A szobakerékpároknak óriási a piacuk, sokféle gyártó sokféle modellt árul, a szobabicikli ár lehet alacsony és magas, sok a szobakerékpár akció, és így nehéz eldönteni, hogy melyik lenne számunkra az „igazi”. Bemutatunk néhány, a webáruházunkban is kapható megbízható szobakerékpárt típust. Mi ezeket maximálisan tudjuk ajánlani, és erre garanciát is vállalunk.

 

A szobakerékpárok története

 

Könnyen azt hihetnénk, hogy a hagyományos kültéri biciklik jóval korábban keletkeztek, mint a szobakerékpárok, pedig ez nem egészen így van. A hagyományos kerékpárok elődei, az úgynevezett futógépek is csak az 1800-as évek elején jöttek létre, ezek is két keréken gördültek, mint mai társaik, de pedálról még szó sem volt, a kerékre szerelt pedálokra 1861-ig várni kellett (egy francia férfi, Ernest Michaux volt a kivitelező).

 


A mai szobakerékpárok elődeinek kialakulása a gyógyászathoz kötődik. A Wikipédia információi szerint a képen látható, Gymnasticon nevű, a mai szobakerékpárokra emlékeztető gépet 1796-ban találta fel Francis Lowndes. Ennek a furcsa szerkezetet rehabilitációs célokra használták, mert hatékonyan átmozgatta az ízületeket. És igazából az ezen a korai ős-szobakerékpáron végezhető gyakorlatok vezettek el a fizikoterápia 19. századi kialakulásához.

 


A szobakerékpárokat egyébként ma is használja az orvostudomány, a leggyakoribb és legközismertebb alkalmazási módja talán a terheléses EKG vizsgálat, amely során a vizsgált személy szívműködését, vérnyomását, pulzusát szobakerékpározás közben vizsgálják meg. Ezzel a módszerrel kideríthető, milyen hatással van a fokozott terhelés a szívre.

 

Tippek kezdő szobakerékpározóknak

 

Ha most tervezi, hogy belevág egy komolyabb szobakerékpáros edzésprogramba, akkor érdemes lehet megfogadnia az alábbi tanácsokat:

 

  • precíz beállítás: a mai modern szobakerékpárok lehetővé teszik a pontosan a mi igényeinknek megfelelő beállításokat. Az ülés magassága, a „kormány” magassága a legtöbb típusnál állítható, és a modernebb verzióknál az ülés vízszintes helyzete is. Érdemes élni ezekkel a lehetőségekkel, nem csupán a kényelmes edzés, hanem az ízületek védelme miatt is.
  • fokozatosság: igaz, hogy a gyors és látványos eredményekhez legalább heti 3-4, egyenként 40-50 percen át tartó szobakerékpáros edzés a legjobb, de kezdésnek semmiképpen nem javasoljuk ezt, a nagy elvárásoktól könnyen elszáll a kezdeti lelkesedés, és még sérülést is okozhat a hirtelen terhelés.
  • folyadékfogyasztás: a szobakerékpárokon végzett edzések nagyon intenzívek is lehetnek, és akár 1-1,5 liter folyadékvesztéshez is vezethetnek. Éppen ezért fogyasszon fél-fél liter ásványvizet edzés előtt és után, illetve, edzés közben is kortyolgasson!

     

 

 

Termékcsoport ajánlatunk

Szobakerékpár
Tekintse meg teljes Szobakerékpár kínálatunkat!

Termék ajánlatunk