80/10/10

Dr. Douglas Graham egész életében sportolt, és 27 éve nyersevő. Tanácsadóként dolgozik, ügyfelei-páciensei között pedig megtalálhatók világklasszis sportolók és edzők is. Szinte minden sportág és szórakoztatóipari műfaj jeles képviselői megfordultak már nála: a tenisz legenda, Martina Navratilova; a profi NBA kosaras Ronnie Grandison; az olimpiai rövidtávfutó Doug Dickinson; a profi női focista, Callie Withers; a világbajnok testépítő Kenneth G. Williams és a színésznő Demi Moore.

A szerző nemrégiben megjelent könyve különös címet visel: 80/10/10. Mit takarnak a számok? A 80/10/10 vagy 811 elnevezésben a számok százalékos arányt jelentenek, vagyis 80% szénhidrát (egyszerű szénhidrát), 10% fehérje és 10% zsír. Ilyen módon egy 2000 kalóriás napi energiabevitel esetén 1600 kalória származik egyszerű szénhidrátból, 200 fehérjéből, és 200 olajokból. Ételcsoportra lebontva ez azt jelenti, hogy a kalóriabevitel 90-95%-a édesgyümölcsökből, 2-6%-a zsenge zöld levelekből, zöldségekből, és nem édes gyümölcsökből (paradicsom, paprika, uborka), és 0-8% csonthéjas és olajos magokból származik. A gyakorlatban ez az étrend naponta 2-3 nagy gyümölcsétkezést jelent kiegészítve egy nagy zöldsaláta étkezéssel délutan. Időnként, nem napi szinten, a délutáni zöldek mellé max. 3 dkg (kis marék) csonthéjas vagy olajos mag alkalmazható.

Elég drasztikusan hangzik, igaz? Pedig az eredmény elképesztő: a hagyományos értelemben vett egészségtől lényegesen magasabb, minőségibb egészségi fokon működő tiszta, higiénikus test. A test kémiai-fiziológiai folyamatai egészen másként működnek. A testnedvek állandóan ideális, enyhén lúgos állapotúak, kivéve a gyomornedvet. A csont- és fogállomány sűrű, erős, rugalmassága megnő. Bőrállomány kisimult, rugalmas, kellően olajozott, bőrszárazság, korpásodás ismeretlen fogalmak. Mivel egy nagyon tiszta szervezetről van szó, ezért rendkívül hatékony az energiagazdálkodása. Ugyanazt az erőkifejtést lényegesen kevesebb energia-befektetéssel lehet teljesíteni, avagy ugyanazon kalóriabevitel lényegesen nagyobb produktivitást ad. Öregedési folyamatok lelassulnak, kitolódnak, megújulási folyamatok felerősödnek, minden korábbi betegség fokozatosan eltűnik. Életkorhoz mérten fiatalabb állapotú fizikai és mentális test. Élettartam 30-50%-al is megnőhet. Immunfolyamatok erősek, határozottak, hatékonyak, a szervezetbe bekerülő vírusok, baktériumok, gombák azonnak semlegesítődnek. Legkisebb betegségtünet (pl. kisebb nátha) sem tud kitörni az előbbiek következtében.

Az ideális táplálkozás megkezdésétől számítva a teljes kitisztulás a sejtek lecserélődése (átépülés) után, 5-10 év alatt elérhető.

De miért van erre szükség?
Változó mértékben ugyan, de a különböző főzési eljárásokkal méreganyagok kerülnek a szervezetbe, amiket a testnek meg kell semmisítenie. A főtt ételek rendszeres fogyasztásának hatására a hasnyálmirigy kórosan megnagyobbodik, a máj, a szív, a pajzsmirigy, a mellékvese és szinte valamennyi szervünk károsodik, mivel folyamatosan méreganyagoknak tesszük ki őket, amellett, hogy csökken a rendelkezésre álló oxigén mennyisége.

Az is bebizonyosodott, hogy a főtt ételek fogyasztása degeneratív változásokat indít el a vér kémiájában. Ezek a változások általában gyorsan visszafordulnak, amikor a főtt étel "utánpótlása" megszűnik.

Kutatások azt is kiderítették, hogy a szervezetünk gyakran úgy reagál a főtt ételre, mint a kórokozókra (baktériumokra, vírusokra, gombákra). A test szó szerint hadrendbe állítja a fehérvérsejteket, és megtámadja az ételt. Ez a jelenség – amit kapcsolatba hoztak az AIDS kialakulásával – nyers étel fogyasztásakor nem következik be.

Közvetlen ok-okozati összefüggés van a főtt ételekből álló étrend és a nyugati civilizáció két főellensége, a rák, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések között.

A fenti összefüggések jó részét már évtizedekkel ezelőtt dokumentálták, és a bizonyítékok azóta is egyre csak szaporodnak. A főzésnek az elhízáshoz is közvetlen köze van. A hevített ételek tápértéke alacsonyabb, és ez az egyik oka annak, hogy az emberek általában túleszik magukat főtt ételből. A gyomruk már tele van, de a sejtjeik még sóvárognak a tápanyagok után, viszont soha nem lakhatnak jól velük.

Csak akkor menekülhetünk meg a főtt ételek pusztításától, ha végre felismerjük, hogy össztársadalmilag betegre ettük magunkat, aminek következtében betegségekkel terhelt, nyomorúságos öregkor és korai halál vár ránk. Az amerikaiak korábban soha nem látott mértékben veszik és eszik a főtt, feldolgozott ételeket, és ez az arány egyre nő, miközben aggódva figyelik, hogyan kúsznak felfelé a riasztó adatok: egyre több a túlsúlyos és az elhízott ember, egyre több a gyermekkorú cukorbeteg, és egyre súlyosabb összegeket költenek egészségügyi ellátásra.

Ma még csak kevesen vannak, akik az összefüggések ismeretében igyekeznek felnyitni az emberek szemét, de mivel ezek a problémák társadalmi jelenséggé növik ki magukat, hamarosan elérik a kritikus tömeget.

Bővebben Dr. Douglas Graham 80/10/10 című könyvében...

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban