Alapozó bedurrantás

Erősnek kell lennünk az alapgyakorlatokban, hogy tömeget tudjunk növelni. Ha valaki esetleg versenyre készül, akkor valóban szüksége van izolációs és formálási gyakorlatokra, előbb azonban rendelkeznünk kell "valamivel", amit majd formálni tudunk. Túl sok kezdő próbál túlságosan sokat csinálni. Akadnak, akik a mellre ötféle különböző gyakorlatot is végeznek, melyek mind formáló gyakorlatok. Valljuk be, ennek a világon semmi értelme!

Egy kezdőnek alapgyakorlatokat kell végeznie. Lássunk erre egy példát:

Mell: fekvenyomás, nyomás ferde padon és esetleg néhány sorozat tárogatás vagy tolódzkodás.

Hát: húzódzkodás a szélesség fejlesztéséhez, döntött törzsű evezés a vastagság fejlesztéséhez és hipernyújtások vagy merevlábú felhúzások a hát alsó részéhez.

Csuklyás izmok: vállvonogató gyakorlat.

Váll: nyomás, oldalemelés, oldalemelés döntött törzzsel a hátsó deltákra.

Bicepsz: alapvető bicepszgyakorlatok kétkezes súlyzóval és esetleg néhány egykezes bicepszgyakorlat.

Tricepsz: lenyomás és nyújtás.

Has: felülés, lábemelés.

Ennyi. Ha kezdők vagyunk, egy-két évig is ragaszkodhatunk a legegyszerűbb sémához, meg fogjuk látni, hogy túlbonyolítás nélkül is elindulunk azon az úton, aminek a következő lépése a formálás lehet. A növekedés megindításának ez a legjobb módja. Az izolálással később kezdjünk kísérletezni. Napi edzésprogramunkban komoly változatosságot vagyunk képesek elérni csupán néhány gyakorlattal is.

Kezdőként le kell szűkítenünk figyelmünket a gyakorlat helyes kiválasztására, hogy mozgató pályáink és a lélek-izom kapcsolat optimális fejlődése biztosított legyen. Magasabb szinten már ki lehet bővíteni a választékot, hogy biztosak legyünk benne: a lehető legsokoldalúbb, korlátlan fejlődési ösztönzést kapjuk.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban