Amit még nem mondtunk el a szteroidokról

Valamikor réges-régen az egyik nagytudású professzor köszönés helyett úgy kezdte szteroidokról tartandó előadását, hogy az anabolikus szteroidok nem károsak az egészségre... itt - talán érthető módon - megfagyott a levegő, és mindenki érdeklődéssel fordult a hatalmas előadó katedrája felé. ...hanem károsak LEHETNEK. - hangzott a mondat második fele.

Nos, pontosan a károssá válás lehetősége az, amiről a közvélemény nem tud, az átlagos konditermi felhasználó pedig nem vesz figyelembe.

Ne felejtsük el, hogy a szteroidokat gyógyszernek fejlesztették ki, és az orvostudomány akként is használja őket. Kevés egyéb lehetőség adódik pl. egy szívizomgyulladás kezelésére a szteroid tartalmú tabletták szedésén kívül, hiszen a szív - simaizomszövet voltánál fogva - nem kapcsolható ki, nem pihentethető úgy, mint egy harántcsíkolt izomszövetből álló lábfeszítő izom. Az orvostudomány számára remek lehetőséget biztosítanak a szteroidok az ilyen vagy ehhez hasonló rejtett bajok gyógyítására.

Igen ám, de van egy mellékhatásuk: anabolikus szteroidok. Anabolikus, azaz felépítő hatásuk miatt másodállásban izmokat építenek. Valójában persze még csak nem is építenek, hanem meggátolják(!) a lebontást. Létezik ugyanis a szervezetünkben egy leépítő mechanizmus is, nem csak egy felépítő. (Különben egy idő után nem férnénk be az ajtón). A mellékvese termel egy kortizon nevű katabolikus hormont, amelyiknek az a feladata, hogy izomszövetet bontson le. Az anabolikus szteroidok onnan kapták a nevüket, hogy meggátolják a katabolikus folyamatokat, azaz meggátolják az izomszövet leépítését, mégpedig úgy, hogy megkötik a vérben lévő kortizont.

Ha eleget eszünk belőlük...

De mennyi az elég?

A 80-as évek végén, 90-es évek elején dohos pincékben, szabad súlyzók közt felnőtt generáció számára a napo(naposim) és a nero(nerobol) nagyjából a hellót helyettesítette. Hajmeresztő tanácsok és rettenetes tapasztalatok cseréltek gazdát az öltözőszekrények tövében. Általános tanács volt pl. a következő: szeggyé 10kg-onként 2 szemet öcsém!, de volt olyan is, aki testsúlytól függetlenül napi 10 szem tablettát javasolt.

Tudnunk kell, hogy ez egy orvos által gyógykezelésben használ adaghoz képest gigadózis. Azt is érdemes tudni, hogy egy férfi nemihormon-termelése napi szinten 0,7-14 mg androgén szteroid. Egy tabletta pedig jellemzően 5mg hatóanyagot tartalmaz.

Ha valaki tehát két szem tablettát vesz be egy nap, azzal máris megkettőzte a normális napi mennyiséget. De mi van akkor, ha ennek az ötszörösét?

Eleinte hosszú cigi, napszemüveg, Barátom. Eleinte minden rendben, nőnek az izmok is, már ha tisztességesen edz az illető. Van azonban két közvetlen hatás, ami független attól, hogy edz-e a hősünk vagy sem. Az egyik fizikai síkon jelentkezik, ugyanis megnő a nemi vágy. De úgy alaposan. A másik furcsa módon pszichés oldalról bukkan fel: jelentősen nő az agresszió. Az előbbit kellemesebb, az utóbbit nehezebb kezelni...

A változások nem tartanak sokáig, a szervezet, akárcsak az élet, egyensúlyra törekszik. Mindig, mindenütt. A szervezet érzékeli a vér nemihormonszintjét. Ha megvan a kívánt szint, nem termelnek több hormont a herék. Ha vége a kúrának, akkor hirtelen lecsökken a nemihormon szintje a vérben, hirtelen felszabadul egy jó adag korábban megkötött kortizon, aminek ugye az lett volna a feladata, hogy lebontson. Most viszont, mint akit hosszú fogság után szabadon engednek, dolgozni kezd - az izmok sorvadni kezdenek, hősünk összezuhan.

Ha az illető nem tanul az esetből, és hallgat a pincében hallott tanácsra (kúrába' nyomjad, úgy nem lesz gáz), és újrakezdi a kúrát, akkor bizony elveszi a munkát a nemi hormont termelő mirigyektől: a herék sorvadni kezdenek. Részleges impotencia.

Egyéb ismert mellékhatások lehetnek pl. az alábbiak:
- vérnyomás emelkedés
- májfunkció csökkenés, sárgaság, extrém esetben májrák
- prosztata nagyobbodás, végső esetben prosztatarák
- akné

Összességében elmondható, hogy nem érdemes doppingszert fogyasztania annak, aki az egészségért edz, és ezt hosszútávon szeretné tenni.
Óriási eredményeket lehet elérni szteroidok nélkül is annak, aki hajlandó kitanulni a saját szervezetét... igaz, hogy több munkával, és hosszabb idő alatt jön majd az eredmény.

Érdemes megtanulni, hogyan használhatjuk testünk anabolikus kapcsolóját ahelyett, hogy anabolikus szteroidokat szednénk. Érdemes tudni, hogyan hozhatjuk összhangba, és hogyan fordíthatjuk akaratunk szerinti irányba a kapcsolót attól függően, hogy fogyni vagy erősödni szeretnénk.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban