Antioxidánsok

A-vitamin

Egyike a zsírban oldódó vitaminoknak, mellesleg antioxidáns is, amely - rendszeres és megfelelő mennyiségű fogyasztás mellett - lassítja az öregedési folyamatokat. Elsődleges feladata azonban a szemmel kapcsotalos problémák távoltartása, de egészségesen tartja bőrt, a hajat, a körmöket és a fogínyt.

Hiányában először látászavarok lépnek fel, 36-40 óra táplálékmegvonás után már kissé kellemetlenül szédeleg az elszánt koplaló; nem szükséges idáig sarkítanunk a diétánkat.

Ami miatt viszont igazán érdemes odafigyelni az A-vitamin bevitelére, az a belőle származó kozmetikai előny: igen hatásos a pattanások kezelésében. A várt eredmény azonban az esetek 60%-ában csak kitartó, 3-5 hónapot átívelő időszak után köszönt ránk. Viszont egy 5 hónapos A-vitamin kúra után már illik odafigyelni, mert a többlet toxikus adagok felhalmozódásához vezethet a szervezetben. (Hányinger, hasmenés, szabálytalan menstruáció, bőrkiütések, bőrhámlás.)

Megtalálható: a sárgarépában, halolajban, tojásban.

E-vitamin

Szintén zsírban oldódó vitamin, tehát nem kell mindennap bevinnünk a szervezetbe. Az A-vitaminnal teljes demokráciában együttműködve védi tüdőnket a környezetszennyzés káros hatásaitól. Városi ember számára tehát szinte kötelező a fogyasztása, ám észnélküli szedése azoknak sem ajánlott, akik közel ülnek a mellékhelyiségekhez – erős vizelethajtó hatása miatt.

Sportvonatkozású hatása az állóképesség növekedésében mutatkozik meg, mert fokozza a szervezet általános oxigénellátását. Jó tudni továbbá, hogy a rendszeresen klórozott vizet fogyasztóknak több E-vitamint kell bevinniük, mint másoknak.

Megtalálható: a tojásban, spenótban, brokkoliban, kelbimbóban, gabonamagvakban.

C-vitamin

Másik, közismert nevén acidum ascorbicum vagy aszkorbinsav néven a gyógyszertárakban por alakban is beszerezhető vitamin... elemi fontosságú szükségletünk. Miután vízben oldódó vegyület, napi rendszereséggel kell fogyasztanunk. Azoknak, akik sportolnak, vagy megerőltető fizikai munkát végeznek, nagyobb mennyiségben kell fogyasztaniuk ebből az öregedést gátló táplálékból. Az aszkorbinsav elsődleges szerepet játszik a sejtek növekedése, a fogak, a fogíny regenerálódása szempontjából. Aktív életmódot folytatóknak elengedhetetlen a rendszeresen fogyasztása, hisz gyorsítja a regenerálódást, segíti az esetleges sérülésekből történő felépülést. Antioxidáns mivoltából adódóan segíti az izmok leépítésében szerepet játszó szabadgyökök semlegesítését.

Mi, magyarok méltán vallhatjuk magunkénak az olykor magyar vitaminnak is nevezett C-vitamint, hiszen Szent-Györgyi Albert paprikautálatának köszönhető az, hogy végre mikroszkóp alá került e vegyület. Azóta tudjuk, hogy a paprikában bőségesen megtalálható, de nem hiányzik a savanyított káposztából, szőlőből, sárgabarackból, cseresznyéből sem.

A dohányosok többszörösen veszélyeztetettek! Minden egyes cigaretta 25-150 mg C-vitamint köt meg, tesz tönkre. Ha valaki napi három szál cigarettát elszív, elképzelhetetlen, hogy szervezete pótlás nélkül megkapja a szükséges napi mennyiséget! Mivel a bevitt mennyiség 2-3 óra alatt kiürül a szervezetből, érdemes naponta többször C-vitamin tartalmú italt, gyümölcsöt fogyasztani.

Szelén

A szelén szintén szabadgyököket megkötő anyag. Az emberi szervezetben nagyon kevés, mintegy hat mg szelén van összesen, ennek nagy része is a májban, a fogzománcban és a körömben található. Ritka fajtája ez az antioxidánsoknak, mindössze 0,09 mg van belőle 1 kg földben. 1817-ben fedezték fel, s azóta azt is tudjuk erről a nyomelemről, hogy az E-vitaminnal kölcsönösen erősítik egymás hatását, lassítják az öregedési folyamatokat, biztosítják az egészséges szívműködést, és az antitestképzést. Kozmetikai értéke sem lebecsülendő: gátolja a korpásodást.

Megtalálható: búzacsírában, hagymában, paradicsomban, tonhalban.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban