Az Alexander-technika

Frederick Matthias Alexander, aki az Alexander-technika kidolgozója volt, 1869 és 1955 között élt. Ma már kevesen vannak, akik személyesen ismerhették, de akik kapcsolatban álltak vele, sokat tanulhattak tőle.

A tasmániai születésű fiatalember színházi, művészeti érdeklődését egy sajnálatos betegségből kifolyólag az egészség helyreállításának kérdése is kiegészítette. A krónikus gégebetegségben szenvedő művész hangjának visszaállítása miatt kezdett megfigyelésekbe. Ráébredt, hogy a fej törzshöz, illetve nyakhoz viszonyított helyzete valamint a testtartás általában meghatározó bizonyos betegségek kialakulásában, és az általános közérzet alakulásában.

Hogyan működik az Alexander-technika?

A rendszer törekvése, hogy egyszerű és gyakorlati módszerekkel visszaállítsa a mozgás szabadságát, száműzze a fölösleges feszültséget a testből. Az átlagos felnőtt négyszer-ötször annyi feszültséget hordoz izmaiban, mint amennyire valóban szüksége lenne.
Az évek során a folyamatos és fölösleges izomfeszülés miatt a szervezet statikai egyensúlya felborul, így újabb feszülésnek kell megjelennie ahhoz, hogy az átmeneti (de nem valós) egyensúly megmaradjon. A rossz testtartás tehát az évtizedek alatt egyre rosszabb állapotot generál.

Nincsenek külön gyakorlatok, a hétköznapi mozgást tanítják újra, ami alkalmazható például ülés, állás, emelés, járás közben. A technika tanítói szerint ez intelligens módszer a test problémáinak megoldására.

A fej helyzete a leglényegesebb pontja az Alexander-technikának, a fejnek ugyanis könnyedén, lazán kell ülnie a gerincen, puhán követve a gerinc mozdulatait. Ha fej helyzete megfelelő, akkor a nyak feszültsége is csökken, így nem feszülnek meg a gerinc menti izmok sem, lehetővé téve ezzel a jó vérellátást fejben, testben egyaránt.

Tanulói tapasztalatok

A technikát gyakorlók gyakran számolnak be a teljes testet uraló könnyedség érzéséről, a járást, mint "szivacson lépdelést" élik meg. Mivel a fizikai állapot közvetlenül befolyásolja a testi és lelki közérzetet, már néhány foglalkozás után érzékelhető higgadtabb, nyugodtabb állapotról számolnak be a kezdők.

Tanulható-e önállóan az Alexander-technika?

F.M. Alexander sokat tett azért, hogy tanulható lehessen az általa kidolgozott módszer, bár saját maga azt tapasztalta, hogy tanító nélkül kevéssé sikeres a tanulás. A módszer elsajátítását segítendő, részletekbe menően leírta saját útját az először 1931-ben publikált könyvében, aminek címe: The Use of the Self.

Saját példája is azt mutatja, hogy a módszer igenis segíteni tud. 1947 őszén bal karja, lába és arcának bal oldala súlyos paralysis áldozata lett. Orvosai nem kecsegetettek sok jóval, magas kora miatt- 79 éves volt ekkor - nem hittek felépülésében. Ő azonban hitt önmagában és módszerében, rohamléptekben gyógyult fel betegségéből, 1948 tavaszán már tanított...

http://www.alexandertechnique.com

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban