Az egészséges só

Só nélkül unalmas, fantáziátlan és élvezhetetlen, vagyis ízetlen az ételünk.

A só ugyanakkor alapvető része testünknek 6 %-át teszi ki, és fontos szerepe van az idegi ingerek elektromos vezetésében, a vér lúg-, és savháztartásának egyensúlyában. Viszont az orvosaink, különösen idősebb korban, csökkentett sófogyasztást ajánlanak. Nincs ebben ellentmondás?

Sóra szüksége van a szervezetünknek, de nem mindegy, hogy honnan származik. A normál étkezési só egy radikális finomításon megy keresztül, mielőtt az asztalunkra kerül. (Hasonló finomításnak vetik alá a cukrot, a lisztet, az olajat is.)

Különböző kémiai vegyületekkel kivonják belőle a nyomelemeket és az ásványi sókat, csak a nátrium és a klorid marad benne. A többi kivont alkotórészt a vegyiparban nyersanyagként hasznosítják. A mi asztalunkra tehát egy "kilúgozott" valami marad a nátriumklorid, vagyis a konyhasó.

Átlagban napi 20 gramm nátrium-kloridot fogyasztunk, pedig napi 2 g-ra van szükségünk. Tehát tízszeresen túladagoljuk! Az ember veséje csak napi 7 g nátriumklorid kiválasztására képes. A felesleges NaCl vizet köt le a szervezetünkben, amit a sejtjeinkből von ki 1:23 arányban. Tehát 1/4 liter értékes sejtfolyadékunkat áldozzuk fel naponta arra, hogy ne haljunk meg nátriumklorid mérgezésben. Így keletkezik a legtöbb civilizációs betegségünk, élén a magas vérnyomással, vesekővel és az ízületeink elmeszesedésével.

Természetesen több összetevő tartozik a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozáshoz, de a természetes só és az élő víz mindennek az alapja, hisz Földünkön minden élet a sós vízben, a tengerben kezdődött.

Vérünk nagyon hasonlít a tenger sós vizének összetételéhez, legalábbis ami a benne található 84 alkotóelemet illeti. A tengeri só használata tökéletesen fedezhetné is szervezetünk "sóigényét", ha nem jódoznák, és tengereink nem lennének szennyezettek.

Kristálysó a Himalájából

A Himalájából származó tiszta kristálysó 250 millió éves tengeri só, nagy nyomás alatt a hegy mélyén, minden környezeti szennyeződéstől mentesen alakult ki. A legértékesebb formája a természetes ásványi sóknak, ötvözve nyomelemekkel. Mind a 84 elem kolloid állapotú, vagyis szerves alakban van jelen, kisebb mint 1/1000 g, hogy a sejtmembrán falát ozmózissal még át tudja hatolni, és beépüljön sejtjeinkbe. Ez a biokémiai oldaláról nézve a kristálysó előnye, különleges biofizikális tulajdonsága pedig az az energia és rezgés, ami ugyanaz a hidrációs energia, vagyis napenergia, mely több millió évvel ezelőtt kiszárította a tengert, és kikristályosította belőle a sót.A kristálysóból nem lehet túl sokat fogyasztani, mert egy természetes regulációs, kiegyenlítő hatása van. A magas vérnyomást leviszi, az alacsonyat pedig emeli. Segít a szervezet elsavasodásánál, fogínyvérzésnél, fogínygyulladásnál. Oldja a régi nátriumklorid okozta ízületi lerakódásokat, vesekövet, fogkövet. Emellett természetes úton visszaállítja a szervezet elektrolit-háztartását.

 

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban