A B-vitaminhiány

A testépítők tisztában vannak az energiaszint jelentőségével, és azzal, hogy az mennyire befolyásolja az edzéseket. De mi a helyzet a lelki energiával, és az miként hat a testi energiára? Ez a sport annyira a testre helyezi a hangsúlyt, hogy ritkán gondolunk a test mellett a lélek működésével kapcsolatban is a napi tápanyagszükségletre.

Tapasztalta már hangulatának követhetetlen ingadozását? A sportolók szervezete stresszhatás alatt áll. A lélek "túlórázik" akkor is, amikor a test fizikai képét az agyban megalkotja. A B-vitaminok elégtelen mennyiségű bevitele a hangulat ingadozását, cukoréhséget, álmatlanságot, az immunrendszer hibás működését okozhatja. A B-vitaminok hatásukat együttműködés (szinergizmus) útján fejtik ki, így helyesebb az egész B-vitamin komplexumot egyszerre szedni, egy-két alkotóelem külön-külön való bevitele helyett. Minden egyes B-vitaminfajta segít a többi megfelelő beépítésében.

A B-vitaminnal való kiegészítés számos szorongásban, depresszióban, nyugtalanságban, kiegyensúlyozatlan energiaellátásban szenvedő sportolón segít. Ha a B-vitaminok mennyisége elégtelen, az a hosszabb edzések alatt túlzott mértékű tejsav felhalmozódását okozhatja az izmokban. Ez pedig az edzés után izomlázat okoz. A tejsav túlzott mennyisége szorongáshoz vezet, és ezt könnyen összetévesztik az edzést követően kialakuló alacsony vércukorszint hatásával.

Nagy valószínűséggel lehet kijelenteni, hogy ha valaki az alábbi tünetek közül legalább hárommal rendelkezik, akkor érdemes elgondolkodnia azon, hogy B-vitamint szedjen: ingerlékenység, agresszivitás, fáradtság, végtagzsibbadás, étvágytalanság, fokozott zajérzékenység, feledékenység.

B1-vitamin: fontos szerepet játszik az idegek ingerlékenységében. Forrásai: máj, búzakorpa, szójabab, zabkása, élesztő, baromfihús.

B2-vitamin: a sejtlégzésben van alapvető szerepe. A B1-vitaminnal közösen hat a pajzsmirigy működésére, ami a hangulatunkat befolyásolja. Forrásai: máj, hús, élesztő, tejtermékek, hal.

Niacin: a cukor elégetését, ezzel pedig az agy energiaellátását segíti. Forrásai: máj, barnarizs, tojás, lazac, brokkoli.

B6-vitamin: a hangulatot szabályozza, depresszió ellen is hatásos. Az aminosavak felszívódását, valamint a szénhidrátok és zsírok anyagcseréjét szabályozza. Forrásai: máj, zöldségek, élesztő, hal, banán.

B12-vitamin: az idegsejtek megfelelő működéséhez szükséges. Az elégtelen bevitel vérszegénységet, lelki fáradékonyságot, ingerlékenységet, hangulati nyomottságot okoz. Forrásai: máj, vese, szardínia.

Folsav: megszünteti a túledzés okozta fáradtságot, amikor az izmok nehezen pumpálnak, vagy a test egyszerűen laposnak néz ki.

Biotin: a zsírok és fehérjék anyagcseréjéhez nélkülözhetetlen.

Az említett specifikus kiegészítőanyagok mellett szükség van magnézium, mangán, C-vitamin, cink és vas bevitelére is. A magnézium elősegíti a B-vitaminok kémiailag hatásos formává történő átalakulását. A mangán a B- és C-vitamin felhasználását támogatja. A C-vitamin ingerli a mellékveséket, és elősegíti a szervezet detoxikációját. A cink és a vas számos lelki folyamatban együttműködik, hiszen serkenti a B-vitaminok agyon belüli hasznosítását.

A lényeg tehát a komplex pótlás, hiszen ezek az anyagok csak együttesen tudnak érvényesülni.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban