Bábukkal a formás lábakért

lépcsőzőgép lábakra gyakorolt rendkívüli hatása vitathatatlan. Ha azonban kivételesen olyan átmozgatásra vágyunk szombat este, ahol közben a haverokkal is együtt lehetünk, adunk egy tippet. Bizonyára sokan tapasztalták már, hogy egy kiadós bowling buli igencsak igénybe veszi a lábakat, és másnap kissé fájdalmas minden lépés...

A bowlingozás, mint a szórakozás és testformálás aktív módja nem mai ötlet, és nem is a jóléti társádalmak találmánya. A régészek kutatásai azt mutatják, hogy ez a sportág már az egyiptomiak korában ismert volt, legalábbis az i.e. 3200 körül épült piramisokban talált golyók és bábuk erre utalnak.

Egyiptomból kerültek a bowling eszközei és maga a játék Babilonba, majd onnan Julius Caesar uralkodása alatt tovább Itáliába.

A bowling azon formáját, melyet ma is játszunk, először egy Londonról szóló könyvben említették, melyet több mint 800 éve írtak. Eszerint a sportág szabadtéri játék volt, melyet elsősorban nemesek játszottak.

Mint minden nagy dolog keletkezésére, erre is van persze másik elmélet: Németország a hazája ennek a szórakozásformának, ám akkoriban korántsem a szórakoztatás volt cél, sokkal inkább a korai keresztények megtisztulási szertartásának szerves része volt. Amerikába Hollandiából került a játék. A szesz- és szerencsejáték-tilalom idején - a betiltást elkerülendő - adtak egy tizedik bábut is a már meglévő kilenchez, és a bábuk felállítását is háromszög formára alakították. Hogy miért gondolták azt a jó öreg jenkik, hogy ez a változtatás megmentheti az ő szeretett játékukat a betiltástól? Nem tudni. Az azonban biztos, hogy a hatóságok - látva a változtatásokat - visszahőköltek, és meghagyták a népüknek eme cirkuszt, ha már kenyérrel akkoriban nem szolgálhattak.

A bowling a 19.sz. második felére oly népszerűvé vált, hogy szükségszerű lett az egységes szabályok bevezetése. A következő, forradalmian új fejlesztés 1951-ben következett be, amikor a modernizáció és az automatizáció a bowling pályára is eljutott. Az újonnan piacra dobott berendezés kiszorította a félautomata és manuális pályákat, hatalmas pofont adva ezzel a golyókkal játszadozók kondíciójának.

Ez persze csöppet sem akadályozta a sportág terjedését, így 1989-ben megépült az első hazai pálya, majd 1996-ban létrejött a Magyar Bowling Szövetség.

Nemcsak a MABOSZ, hanem mások ajánlása szerint is érdemes játszanunk, mert fitnesz vonatkozásban sem utolsó ez a mozgásforma, ha elég gyakran műveljük.

A farizmok, a fenék területe, de általában az alsótest formálásának szórakoztató módja.

Ahhoz, hogy a csípő észrevehető mértékben változzon, heti három alkalommal kellene meglátogatnunk a pályát, s edzésenként 50-100 gurítást kellene végeznünk.

Az első alkalommal természetesen jóval kevesebb is elég ahhoz, hogy izomlázunk legyen, de fel a fejjel! Az izomláz a fejlődés jele; hogy erősödünk-e vagy fogyunk, az csak a terhelést követő diéta kérdése.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban