Bemelegítés

Bemelegítés egy nagyszerű edzéshez öt szakaszban

Szokás mondani, hogy egy jó kezdés után minden lehetséges, és ez alól az edzés biztos, hogy nem kivétel. ezért nagy szégyen, hogy olyan kevesen értik a hatékony bemelegítés legalapvetőbb szabályait, nem is szólva a finomságokról.

A tökéletes bemelegítés biztosítja a tökéletes edzést, a rossz bemelegítés pedig szinte biztosan pocsék edzést eredményez. Törtét már veled is olyan, hogy egy porcikád sem kívánta az edzést, de végül is lementél a terembe, és egy nagyszerűt tréningeztél? A jó bemelegítésnek köszönhetted!

Gondolj úgy a bemelegítésre, mint egy átmenetre az alacsony aktivitási szint és a magas aktivitási szint között. George Carlin komikus viccelődött hajdanán azzal, hogy: "Senki nem ugrik ki reggel az ágyból, és kezd el porszívózni" - pedig a legtöbb ember bemelegítése (vagy annak teljes hiánya) ekvivalens ezzel.

Mint a legtöbb edzéssel kapcsolatos témának, a bemelegítésnek is többféle megközelítése létezik. A következőkben az én megközelítésemet ismertetem, ami az évek folyamán kliensek százainál vált be. Ha eddig nem fordítottál nagy figyelmet a bemelegítésedre, hadd emlékeztessek arra, hogy helyes megközelítéssel pont ezen a területen tudsz potenciálisan a legnagyobb lökést adni a fejlődésednek!

Használ a bemelegítés egyáltalán? 
A bemelegítés hasznos hatásai mögött olyan kiterjedt tudományos és mindennapi élményekből táplálkozó bizonyítékok állnak, hogy nem kívánok a bemelegítés áldásaival túl kimerítően foglalkozni. Úgy gondolom, hogy mindannyian tisztában vagyunk a fontosságával, legalábbis érezzük a "zsigereinkben".

Csak röviden: jól ismert, hogy a bemelegítés fokozza a központi idegrendszer aktivitását (javítja a koordinációt, csökkenti a reakcióidőt, hogy csak néhányat említsünk), az izmokat rugalmasabbá teszi, és "keni" az ízületeket. Egy jó bemelegítéssel kisebbnek érezzük azt az erőfeszítés mennyiséget, ami egy nehéz feladat (például súlyzós gyakorlatok) végrehajtásához szükséges.

Szeretnék még egy olyan potenciális kedvező hatást megemlíteni, ami ritkán kerül tárgyalásra: a bemelegítés lehetővé teszi számodra, hogy felmérd egészségi állapotodat és megtedd a szükséges korrekciókat mielőtt megsérülnél. Ha például egy bizonyos izmoddal, vagy ízületeddel egyes napokon gond van, míg más napokon nincs (vagyis valamikor tudod edzeni, valamikor pedig nem), ami gyakori probléma, akkor a bemelegítésnél kiderül, hogy éppen aznap hogy áll a dolog. Ennek megfelelően alakíthatod aztán az edzésed. Minél hosszabb edzésmúlttal rendelkezel, annál jobban fogod értékelni a bemelegítésnek ezt a funkcióját.

A jó bemelegítés úgy készít fel alaposan az elkövetkezendő edzésre, hogy nem fáraszt ki túlságosan! A megfigyeléseim alapján állíthatom, hogy ez kevés embernek sikerül - vagy túl kevés munkát végeznek a bemelegítés folyamán, vagy túl sokat, ami szinte önálló edzéssé teszi bemelegítésüket. A tökéletes bemelegítést én egy öt lépcsős folyamatként képzelem el, alább felvázolom, hogy ez mit takar.

1. rész - Először készítsük fel az agyat az edzésre
A mentális bemelegítés

A tapasztalt sportolók folyamatosan készítik fel magukat az előttük álló edzésekre. Az agyukban számtalanszor elpróbálják az edzéseket, felkészülnek minden potenciális problémára, például a túlzsúfolt teremre, vagy egy kiújuló sérülésre.

Az újonc viszont arról ismerszik meg, hogy egészen addig fogalma sincs, mit fog csinálni, míg le nem ér a terembe (vagy talán még akkor sem). A jobb eredmények érdekében azt ajánlom a kezdőknek, hogy sajátítsák el a vizualizáció és az autogén tréning technikáit. Mindkettő jól bevált módszer a fizikális teljesítmény maximalizálására mind edzéseken, mind versenyeken. Vannak, akik maguktól is megtanulják ezt, míg másoknak instrukciókra van szükségük. Bárhogy is legyen, HASZNÁLD ezeket!

2. rész - Termo-kinetika
Emeld meg az alap testhőmérsékletedet

A fizikális bemelegítést kezd alacsony intenzitású aerob tevékenységgel 3-5 percig, vagy addig, amíg el nem kezdesz izzadni. Bár szinte akármilyen mozgásforma megteszi, az én kedvenc módszerem az ugrókötelezés, több okból is:

 • Az ugrókötél olcsó és kis helyen elfér, bárhol végezhető.
 • Az ugrókötelezés fejleszti a láb reaktív erejét, ami nagyon jól jön például a különböző ugrások esetén.
 • Ahogy figyelem a kliensemet ugrókötelezni, jó képet kapok az idegrendszeri állapotáról az időzítése, koordinációja alapján. Ha a sportoló sokszor hibázik, tudom, hogy hosszabb bemelegítésre lesz szüksége, mint rendesen.

3. rész - Kend meg azokat az ízületeket 
Aktív-dinamikus gyakorlatok

Ezek a gyakorlatok nem csak a hajlékonyságodat növelik és kenik az ízületeket, hanem értékes visszajelzést szolgáltatnak a funkcionális állapotodról, például arról, hogy mindkét oldalon egyenlő izomlazasággal rendelkezel-e.

Az "aktív" jelző használatával arra utalok, hogy neked kell mozgatnod a végtagjaidat, nem pedig a partnerednek. Minden gyakorlatban lassan, kontrolláltan hajlítod, kinyújtod, vagy forgatod az ízületedet 10 alkalommal mindkét oldalon.

A "dinamikus" jelző arra utal, hogy a végtagjaink aránylag lassú és ellenőrzött mozgatásával növeljük az ízületek mozgástartományát - ezek a gyakorlatok se nem statikusak, se nem ballisztikusak (robbanékonyak).

Minden gyakorlatban addig a pontig menj el, ahol már kezded érezni a nyújtást a megcélzott izomban - ne tovább. A teljes nyújtás szakasznak (alsó- és felsőtestre egyaránt) 5 percig kell tartania.

Aktív nyújtások alsótestre (alsótest edzése előtt kell végezni)

1) Csípőnyújtás hanyatt fekve (egyenes láb): Feküdj a hátadra, lassan emeld fel a kinyújtott jobb lábadat addig, amíg enyhe nyújtást nem érzel, engedd le, és ismételd meg a bal lábaddal (ez egy ismétlés). Csinálj 10 ismétlést.

2) Csípőnyújtás hason fekve (hajlított láb): Feküdj hasra, jobb lábadat térdben behajlítva lassan emeld fel öt-tíz centire a padtól, vagy padlótól, engedd vissza, majd ismételd meg ugyanezt a bal lábaddal (ez egy ismétlés). Csinálj 10 ismétlést.

3) Csípőforgatás hanyatt fekve (csípőben és térdben 90 fokos behajlítás): Feküdj a hátadra, emeld fel a jobb lábadat "90-90" fokos pozícióban. Először befelé forgasd a combodat, míg enyhe nyújtást nem érzel, majd fordítsd meg a mozdulatot és forgasd kifelé, szintén a nyújtó érzés jelentkezéséig. Mindkét irányba csinálj 10 ismétlést, majd ismételd meg az egészet a másik lábaddal.

4) Lábtávolítás oldalfekvésben: Feküdj az oldaladra, lassan emeld fel az egyik lábadat, míg enyhe nyújtást nem érzel, majd engedd le a kiinduló pozícióba. Csinálj 10 ismétlést mindkét oldaladon.

5) Bokahajlítás/nyújtás: Ülő pozícióban, nyújtott lábakkal, a lábfejedet nyújtsd előre (spiccelj), majd húzd magad felé. Csinálj 10 ismétlést mindkét irányba.

Aktív nyújtások felsőtestre (felsőtest edzése előtt kell végezni)

1) Vállfeszítés/nyújtás: Lassan emeld mindkét karodat a mennyezet felé (feszítés), majd vissza le, a törzsed mögé (nyújtás). Ismételd meg tízszer.

2) Váll befelé/kifelé forgatás: Nyújtsd ki mindkét karodat oldalra, majd hajlítsd be a könyökeidet 90 fokban. Ezután forgasd kifelé (a kezek fölfelé mozdulnak, a tenyerek előre néznek) míg egy enyhe nyújtást nem érzel a válladban. Ezután forgasd ellenkező irányba (a kezek lefelé mozdulnak, a tenyerek hátra néznek), míg újra enyhe nyújtást nem érzel. Végezz mindkét irányba 10 ismétlést.

3) Könyök hajlítás/nyújtás: Nyújtsd ki mindkét karodat a mennyezet felé, és váltogatva hajlítsd be és nyújtsd ki a könyökeidet, mindkét irányba tízszer.

4) Csuklóforgatás: Nyújtsd ki mindkét karodat magad elé, és körözz a csuklóddal mindkét irányba tízet.

5) Nyak nyújtás/hajlítás: Váltogasd a felfele nézést és a lefelé nézést, mindkét irányba 10 alkalommal. Nem kell agresszívan csinálni, csak enyhe nyújtást kell érezned a mozdulat végén mindkét irányban.

6) Nyak oldalra hajlítás: Lassan hajlítsd jobbra majd balra a fejedet, mindkét irányba 10 alkalommal. Ne csavard, ne forgasd, csak hajlítsd oldalra.

Hiszek abban, hogy minden egyes ismétlésből meg lehet tudni valamit testünk állapotáról. Szóval, ahogy végzed ezeket a gyakorlatokat, figyeld meg, hogy egyenlő-e a mozgástartomány a jobb és a baloldalon, illetve, hogy növekszik-e a mozgástartományod hosszú távon. Más szavakkal: fejleszd ki magadban azt a képességet/tudatosságot, hogy folyamatosan figyeled a testedet edzés közben.

Ha tudod, hogy vannak különösen merev izomcsoportjaid, azt tanácsolom, hogy ezekre az izomcsoportokra végezz agresszívabb "összehúzás-elernyesztés" típusú nyújtásokat edzés után.

4. rész - A fizikális átmenet 
Bemelegítő sorozatok

Általában 2-3 bemelegítő sorozatot ajánlok minden 50 kilóra, amit az első gyakorlatban fogsz használni. Például, ha első gyakorlatként felhúzást (elemelést) fogsz csinálni 150 kilóval 5x8 ismétlésben, akkor 6-9 bemelegítő sorozatra lesz szükséged! Az alsó határ a fiatalabb, teljesen egészséges sportolókra vonatkozik, míg a felső inkább az idősebbekre, akik kora reggel, vagy hideg környezetben edzenek (ennek indoklását lásd alul a "Tippek és Trükkök" bekezdésben).

Kezdj a tervezett súly 50 százalékával (esetünkben 75 kilóval) és csinálj 2x3 ismétlést. Növeld a súlyt kb. 70 százalékra (mondjuk 100 kilóra), és jöjjön újabb kettő tripla. Ezután a tervezett súly 80 százalékával csinálj 2x2-t, majd a 90 százalékával 1-2 egyismétléses sorozatot.

A bemelegítéshez használt első gyakorlatot követő gyakorlatoknál már csak egy, vagy két bemelegítő sorozatra lesz szükséged, feltéve, hogy ugyanarra az izomcsoportra hatnak. Például, ha kitörés van beiktatva a felhúzás után, amit értelemszerűen kisebb súllyal végzel, elég lesz egy bemelegítő sorozatot csinálnod a munkasorozatok előtt.

Egyesek biztosan sokallják a sorozatok számát, de az ismétlések száma alacsony, így nem fáradhatunk ki tőlük, valamint a tejsav termelődés is minimális, ami fontos a maximális erőkifejtés képességének fenntartásához. Hasonlítsuk csak össze ezt a megközelítést a tradicionális bemelegítési módszerrel:

Kétféle bemelegítési séma a 150 kilós 5x8-as felhúzáshoz

Optimális bemelegítés
1. sorozat 75x3 
2. sorozat 75x3 
3. sorozat 75x3 
4. sorozat 100x3 
5. sorozat 100x3 
6. sorozat 120x2 
7. sorozat 120x2 
8. sorozat 135x1 
9. sorozat 135x1 (teljes terhelés: 1575 kg)

Hagyományos (rossz) bemelegítés 
1. sorozat 60x12 
2. sorozat 80x10 
3. sorozat 100x8 
4. sorozat 120x8 (teljes terhelés: 3280 kg)

Figyeld meg, hogy az "optimális" bemelegítés több, mint kétszer annyi sorozatot tartalmaz. Így több, mint kétszer annyi lehetőséget ad a technikád tökéletesítésére és a készenléti állapotod felmérésére, de mégis kevésbé kimerítő, mint a tradicionális módszer. Konstatáld a nagy különbséget a teljes terhelés mennyislglben! Fontos, hogy az utolsó bemelegítő sorozatban ne csinálj annyi ismétlést, mint a munkasorozatokban, mert csak idő előtt kimerülnél tőle.

Finomhangolás
Az atlétika dobószámaiból vettem kölcsön egy régi trükköt a bemelegítő sorozatok optimális számának, illetve annak a meghatározására, hogy meddig kell egy adott súlynál maradni, mielőtt feljebb lehetne lépni. A súlylökők könnyen meg tudják határozni, hány bemelegítő dobásra van szükségük versenyen, egyszerűen azzal, hogy rögzítik az edzési eredményeiket. Például, ha az edzés a következőképpen néz ki (lábban és hüvelykben van a távolság, de ez most mindegy):

1. dobás 39'2" 
2. dobás 40'6" 
3. dobás 41'1" 
4. dobás 42'11" 
5. dobás 41'5" 
6. dobás 39'8" 
7. dobás 38'4" 
8. dobás 38'1" 
9. dobás 37'8" 
10. dobás 37'5"

...akkor a sportoló tudja, hogy három bemelegítő sorozatra van szüksége, mivel a legjobb dobása a negyedik volt. Egy másik megfigyelés, hogy az ötödik, vagy a hatodik dobás után át kell térnie a következő gyakorlatára, ugyanis ekkor erőfeszítéseinek minősége már jelentős mértékben csökkenni kezd. Íme, hogyan kell ezt a módszert alkalmazni a mi bemelegítő sorozatainkra:

A korábbi példánkat használva most is, az első bemelegítő sorozat 75 kilóval 3 ismétlés. Végezd el a sorozatot, jegyezd meg a nehézségi fokát és az ízületeid "viselkedését". Pihenj 60 másodpercet (semmi szükség 5 perces pihenőre ekkora terhelésnél), majd csinálj egy újabb triplát 75 kilóval. Jobban megy, mint előzőleg? Ha igen, nagyszerű - pihenj megint 60 másodpercet, és csinálj még egyet. Ahogy az aktuális sorozat már nem megy könnyebben, mint az előző, ugorj egy magasabb súlyra és folytasd. Ezzel a módszerrel meghatározhatod, hogy hány sorozatra van szükséged a bemelegítés egyes fázisaiban. Garantálom, hogy a legnagyobb hatékonysággal fogsz dolgozni. Megjegyzés: ahogy növeled a bemelegítő súlyok nagyságát, úgy növeld a sorozatok közötti pihenőidőt is, 60 másodpercről 2-3 percre.

5. rész - Már majdnem kész 
A "felkészítő sorozat"

Az utolsó bemelegítő sorozatot "felkészítő sorozatnak" hívom. Ennek a lényege abban van, hogy az utolsó bemelegítő sorozatnak van egy többlet funkciója: segít meghatározni az ideális súlyt a munkasorozatokhoz. Lehet, hogy 150 kilóval tervezted az 5x8-at végrehajtani, de ha a 135 kilót is brutálisnak érzed, akkor jobb, ha visszaveszel a tervezett súlyból, vagy az ismétlésszámból. Ha viszont a 135 kilót szinte meg sem érezted, akkor nyugodtan mehetsz feljebb is.

Tippek és trükkök

 • Ha korán reggel edzel és/vagy hideg van odakint, csinálj több bemelegítést.
 • A száraz környezetben való edzés alaposabb bemelegítést igényel, mint a párásabb környezetben történő.
 • Az idősebb sportolóknak tanácsosabb alaposabban bemelegíteniük.
 • Ha egyébként egészséges vagy, de az ízületeid "csikorognak", inkább több bemelegítést végezz, mint kevesebbet.
 • Fontosabb szempont az, hogy alkalmassá tedd magad az edzésre, minthogy ne fáraszd ki magad a bemelegítéssel.
 • Minél közelebb van a használni tervezett súly az egyismétléses maximumodhoz, annál komolyabb bemelegítésre van szükséged. Más szavakkal, csinálj több bemelegítést az 5x5-höz, mint a 3x12-höz.
 • Passzív módszerekkel is felgyorsíthatod a bemelegítés folyamatát, például forró fürdővel, vagy zuhannyal. Bár az aktív módszerek többet érnek, gyakran a kettő kombinációja hozza a legjobb eredményt.
 • Azokban a gyakorlatokban, ahol a saját testsúlyod a minimális terhelés (húzódzkodás, tolódzkodás, stb.), először olyan gyakorlatokkal melegíts be, amelyek kisebb terhelést is lehetővé tesznek (pl.: lehúzás, negatív nyomás, stb.). Ezután térj csak rá a tényleges gyakorlatodra, több egyismétléses sorozattal. Ha már azt érzed, hogy az egy ismétlés nem megy könnyebben, mint az előző, elkezdheted a munkasorozatokat.
 • Ha antagonista (ellentétes) izomcsoportokat edzel szuperszettben, akkor a bemelegítést is ugyanolyan sémában végezd, mint a munkasorozatokat, tehát felváltva párban.
 • Ha mindent helyesen csináltál, a középső munkasorozatok fognak a legkönnyebben menni. Például, ha 5x8-at csinálsz, a harmadik sorozatnak kell legjobban mennie, a negyediket és az ötödiket pedig egyre nehezebbnek fogod találni. Ha az utolsó sorozatot érzed a legkönnyebbnek, az azt jelenti, hogy a bemelegítésed nem volt elég alapos. Ha az első sorozat megy a legjobban, túl sok volt a bemelegítés.

Kezdődhet a "heavy metal"!
Ha követted az ajánlásaimat, mostanra teljesen bemelegedettnek, erősnek, lazának és lelkesnek kell érezned magad egy kemény edzésre. Hát nem elképesztő? Tizenöt perccel ezelőtt alig volt kedved edzeni, most pedig már alig várod! T

/ Forrás : tesztoszteron.hu/

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban