Csaljunk?

Van-e erre szükség, és ha igen, milyen esetekben?

Gyakran látni testépítőket, akik nehéz súlyokkal kínlódnak döntött törzsű evezéskor, hátra hajolva ülnek csigás evezéskor, és igen nagy súlyokat használnak a lehúzáshoz, pedig ezzel semmiképpen sem lehet megfelelő hatékonysággal a hátizmokat edzeni. Annyira hátrahajolnak, szélsőséges esetekben szinte párhuzamosan a talajjal a csigás evezésnél, hogy az egyik legjobb hátizomszélesítő gyakorlatot sikerül végül olyan evező mozgássá alakítani, ami a széles hátizmokra csekély hatást gyakorol. Ehelyett csuklyásizmaikat, bicepszüket és alsó hátukat erősítik.

Ezért biztatunk mindenkit arra, hogy a hát edzésénél ragaszkodjunk a szigorú formához, a szabályos végrehajtáshoz. Ne használjunk akkora súlyokat, amelyek csalásra kényszerítenek, mert egyetlen "csalós" nehéz súly sem edz olyan hatékonyan, mint egy megfelelő formában emelt, közepesen nehéz súly. A túl nehéz súlyok az alsó hátat és a bicepszet terhelik.

Hadd nyújtsunk egy kis segítséget a szabályos edzéshez! Az egyik legfontosabb dolog, amit érdemes elsajátítani a hát edzésénél, az a görbítés. Ez azt jelenti, hogy a hátunkat ívben domborítjuk, a könyököt pedig le- és hátrahúzzuk, ezáltal a lapockát összenyomjuk. Valamennyi hátizomgyakorlatnál végezzünk teljes ívű mozgást is, maximális nyújtásig és maximális összenyomásig. Ebben a helyzetben tartsunk ki 1-2 másodpercig, hogy a hatás is maximális legyen.

Végezetül azért érdemes elmondanunk, hogy nem minden esetben van szükség 100%-os szabályossággal végezni minden egyes sorozat minden egyes ismétlését. Ez túlságosan korlátozná a súly nagyságát, ha mindenkor ennyire szigorúak lennénk. A hátat illetően - bár számszerűsíteni kockázatos - nagyjából 85-90%-os szigorúság javallott. Ez azt jelenti, hogy egy 10 ismétléses sorozatnál legalább 6 ismétlést tökéletesen kell végezni, a hetedik és nyolcadik ismétlésnél pici csalással - némi eufemizmussal nevezzük inkább ritmusnak - dolgozunk, majd az utolsó két ismétlés elvégzésénél már csalhatunk annyit, amennyi a befejezéshez szükséges. Nem szabad azonban azért csalnunk, hogy az ismétléseket könnyebbé tegyük, hanem csak annyira, hogy elvégzésük lehetővé váljék. Próbáljuk a dolgozó izmot nagyobb intenzitásra kényszeríteni. Semmi esetre sem kisebbre.

 

 

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban