Csontkopás

Súlyzóval folytatott edzés bizonyos feltételek mellett csontelváltozást eredményezhet. Érdemes odafigyelni...

Kulcscsont oszteolízisnek azt a fizikai folyamatot nevezik, amelynél a kulcscsont vége szinte teljesen "szétesik". A sérülés egyik nyugtalanító jellemzője, hogy súlyzókkal dolgozó sportolóknál fordul elő leggyakrabban. A rendellenesség bizonyos értelemben hasonlít az ismétlődő mozgássérüléshez. A kulcscsont azon végei, melyek csatlakoznak a lapockacsonthoz (vállcsúcs), az ismétlés és a feszülés összegződése révén a szó szoros értelmében lekopnak. Itt olyan feszülésről van szó, amely bizonyos súlyemelő mozdulatok hatására alakul ki ezen a területen.

A három csontot, négy ízületet, nyolc ínszalagot és 16 izmot magába foglaló emberi váll a természet egyik biomechanikai csodája. Szerkezetileg bonyolult, esztétikailag egyszerű. Maga a kulcscsont számos tekintetben ugyanúgy működik, mint az autó kormányrúdja vagy kardántengelye, a vállövet támasztja és a megfelelő helyzetben tartja. Ez az egyetlen ízület, amelyen át a feszültség továbbítódik a kartól a váll közvetítésével, amikor a súlyzóval a vállat sokkoló mozdulatokat végzünk - nem csoda hát, ha a kopás kialakul. Minden más mechanikai szerkezethez hasonlóan a fokozott erőbehatás elkoptathatja az egyes részeket, különösen akkor, ha bizonyos mozdulatok újra és újra ismétlődnek.

A tünetek először enyhe, sajgó fájdalom formájában jelentkeznek. Duzzanat is kialakulhat a kulcscsont vége fölött, helyi érzékenységgel. Bizonyos gyakorlatok (fekvenyomás, tárogatás) elviselhetetlenekké válnak. A súlyemelőknél a szakítás és a lökés a kulcscsont valóságos tönkretevőinek számítanak az arra hajlamosaknál.

Az enyhe esetektől a súlyosakig különféle kezelési eljárások alkalmazhatók. Azt a gyakorlatot, amely súlyosbítja a panaszt, mindenképpen abba kell hagyni. Így lehetőséget adunk az érintett testrésznek a gyógyulásra. A csont fájdalmat okozó elváltozása már a pihentetéstől is rendbejöhet.

Ha a teljes pihentetés lehetetlen, akkor át kell gondolni, milyen változtatásokkal hajtható végre a gyakorlat. Fogás szélességének megváltoztatása, könyök helyzetének variálása, stb. Minden gyakorlatnak számos változata van, próbálkozzunk velük!

Ha ez sem használ, és a fájdalom nem szűnik, akkor a sportorvosi beavatkozás elkerülhetetlenné válik. Gyulladáscsökkentő készítmények, vagy súlyosabb esetben sebészeti beavatkozás hozhatja meg a javulást. Az oszteolitikus sebészeti beavatkozás - mely minimális beavatkozással jár - a fájdalmat közel 100%-os valószínűséggel megszünteti, egyénenként azonban ez is változó lehet.

Tudjunk erről az elváltozásról, figyeljünk az intő jelekre, készüljünk fel rá, előzzük meg, hogy ne kerüljön sor az imént említett műtétre.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban