Egészséges-e az úszás klóros vízben?

Hetente jár úszni a gyerek? Mint egy dohányosnak, olyan a tüdeje ... - így foglalhatnánk össze a belga kutatócsoport vizsgálatainak eredményét.

Belga kutatók - a Leuveni Katolikus Egyetem munkatársai - azt vizsgálták, milyen hatással van a klóros vízben úszás a gyerekek tüdejére. Megállapították, hogy a klóros víz körülbelül olyan mértékű károsodást okozott a heti gyakorisággal úszók tüdejében, mint egy felnőtt dohányoséban a dohányfüst.

A megvizsgált 226 nyolc és tizenkét éves gyerek között volt olyan, aki életében még sohasem úszott, volt olyan, aki kéthetente - már 4 éves kora óta, a többiek 3 éves koruktól hetente jártak úszni. Vérmintavétellel állapították meg, hogy mennyi felületaktív fehérje van a gyerekek vérében. Az oxidánsok okozta károsodás ugyanis megnöveli a felületaktív fehérjék mennyiségét a vérben.

A tüdőben ezek az oxidánsok károsítják a sejteket, fokozzák a szövetek áteresztőképességét, miáltal a belélegzett szennyezőanyagok mélyebbre tudnak hatolni a tüdőben, és allergiás reakciót váltanak ki - magyarázza a kutató. Azt találták, hogy az oxidatív folyamat az uszoda vizének klórtartalmával arányosan növekvő mértékű volt.

- A közvélekedéssel ellentétben, a klór nem marad benn a vízben, hanem kiszabadul a levegőbe, és szénnel illetve nitrogénnel kombinálódva változatos toxikus vegyületeket alkot - mondja a kutatócsoport vezetője. - Ezért rendszeresen ellenőrizni kellene a levegő minőségét a klórozott vizű uszodákban."

A legmagasabb szint, amit kimutattak a gyerekek véréből, a felnőtt dohányosok felületaktív-fehérje szintjéhez volt mérhető - csak esetükben az nem oxidatív stressz, hanem irritáció miatt keletkezik.

Mindenképpen figyelemre érdemes az a más kutatók által feltárt tény is, hogy a zárt uszodákban szolgálatot teljesítő úszómesterek között gyakoribb az asztma előfordulása, mint a népesség egészében.

Ideje volna fontolóra venni, hogy más, egészségre ártalmatlan szert használjanak a medencék vizének fertőtlenítésére - állapítják meg végül a kutatók.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban