Egy alma - négy kanál cukor?

Tudósok, orvosok, táplákozási szakértők a legkülönfélébb információs csatornákon keresztül töltik a fejünkbe a helyes táplákozási szabályokat, évek óta sulykolják a zöldség és gyümölcsfogyasztást, a csokoládé és a zsíros ételek mérséklését.

Kiderült azonban, hogy a gyümölcsök talán legnépszerűbbike, az alma, amihez viszonylag olcsón, nagy mennyiségben juthatunk hozzá, nem annyira tökéletes, mint hittük. No nem önmagában az almával van a baj, hanem a folyamattal, amin keresztülmegy, mire eljut hozzánk (a saját bioalmánk kivétel).

A modern gyártási technológiáknak és az édes íz általánosan előtérbe kerülésének, valamint a "fejlesztéseknek" köszönhetően az alma is annyi cukrot tartalmaz, hogy az már veszélyeztetheti a fogainkat. A korábbi nemzedékek egészségvédő bölcsessége, az "an apple a day keeps a doctor away", azaz "mindennap egy alma az orvost távol tartja" bukott szlogennek tűnik. Nos, meglehet, hogy az urológus nem jön, de a fogorvosnál annál gyakoribb vendégek leszünk.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által kezdeményezett felmérés azt az elgondolkodtató eredményt hozta, hogy az elmúlt évtized alatt a piacra kerülő alma cukortartalma 15%-ról 50%-ra emelkedett. Ez annyit jelent, hogy egyetlen alma elfogyasztása közel négy teáskanál cukor fogyasztásának felel meg.

A gyümölcs természetesen magas savtartalmával együtt ez a tényező szabályos eróziót indít el a szájüregben. Ez a cukormennyiség a jelenlévő baktériumokkal közreműködve pedig néhány óra leforgása alatt olyan támadást indíthat a fogak ellen, aminek következtében a fogzománc komoly veszélybe kerül.

Az "ellenőrzött körülmények között raktározott" termék C-vitamin tartalma pedig messze a várt alatt marad, mert a tárolás során, az idő előrehaladtával e vitamin nagyrészt lebomlik, még mielőtt a termék a polcokra kerülne.

Az illetékes amerikai hivatal szerint védelmet csak az alapos fogmosás nyújthat, illetve különböző, e célra kifejlesztett szájöblítők csökkenthetik a szuvasodás kockázatát.

A britek viszont jóval derülátóbbak amerikai kollégáiknál. A Brit Táplálkozási Alap szakértője, Collette Kelly szerint az almafogyasztás még mindig sokkal előnyösebb, mint a csokoládé majszolása, hisz az alma igen gazdag flavonoidokban, amik létfontosságú szerepet játszanak a szabadgyökök megkötésében.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban