Elfelejtett csodanövény

Több mint 300 éves hazai történelemmel büszkélkedik, de mára jócskán alulmaradt a burgonyával folytatott versengésben. Vajon miért? Hisz egészséges, finom, számtalan módon felhasználható, bárki által fogyasztható, termesztése egyszerű. Sőt! Történészek állítása szerint e növénynek köszönhető, hogy a két világháború idején a lakosság nagy része nem halt éhen. Ennek ellenére ma mégis elenyésző mennyiségben termelik. Ismerjük meg jobban az érdemtelenül mellőzött csicsókát!

Túlsúlyosaknak
A csicsóka nagyon megfelel ahhoz, hogy elverje az éhséget, főleg azok számára, akik valójában nem is éhesek, csak unalmukban kívánnak rágicsálnivalót. A csicsókalé, ha lassan kortyolgatva fogyasztjuk, úgy hat, hogy huzamosabb ideig nem kíván az egyén ételt vagy italt. Mivel kalóriaértéke alacsony, ásványi anyagtartalma magas, nagyszerű segítség a fogyókúrához.

Gyenge immunrendszer esetén
Fő hatóanyaga, az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el.

Cukorbetegeknek
Diabétesz esetében az inulin mint szénhidrát-energiaforrás azért jelentős, mert a vércukorszintet tartós fogyasztás esetén sem emeli.

Vastagbél problémáknál
A kedvező bélflóra táplálásán és fenntartásán kívül a csicsókában lévő inulin előnyösen befolyásolja a bél pH-értékét és a széklet tömegét.

Candidásoknak
A candidózistól leginkább a fiatal nők szenvednek, akik többnyire ösztrogén tartalmú fogamzásgátlókat és antibiotikumokat szednek. Ennek következtében az immunrendszer meggyengül, és a normális bélflóra - amely egyébként képes lenne a Candida felszaporodását megakadályozni – helyében lévő sérült bélflóra kedvező táptalajt jelent. A candidózisban szenvedők tünetei megszűnnek az egészséges baktériumflóra helyreállása után.

Gyermekkori élelmiszer allergia esetén
A gyermekkori élelmiszer-allergiák fennállása esetén is hatékony kezelést jelent. Bélflórát helyreállító beavatkozásként müzlibe vagy dzsúzhoz adagolt inulinnal az élelmiszer-allergia megszüntethető.

Szív- és érrendszeri betegségek megelőzése
A koleszterin- és trigliceridcsökkentő hatás elérésének egyik hatékony módja szerint 1-2 evőkanál csicsókaport keverjünk 1-1,5 dl narancsdzsúzba, melyet elfogyasztva nemcsak az inulin előnyei válnak hasznunkra, hanem egyúttal a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében szerepet játszó esszenciális ásványi anyaghoz, a káliumhoz is hozzájutunk.

Mellrák
A mellrák a posztmenopauza állapotában lévő nőknél népbetegségi szintre emelkedett az utóbbi időben. Talán szerencsénkre ez is egy olyan rosszindulatú betegség, amely ellen a jótékony baktériumok képesek felvenni a versenyt. Klinikai vizsgálatok szerint az étrendbe épített nem emészthető szénhidrát (inulin) gátolta a tumor fejlődését. Az étrendbe építhető inulin fogyasztása rizikómentes, és könnyedén alkalmazható a rákterápiában.

Nőjön minden kertben csicsóka!
Szinte mindenütt megél, kevés gondozást igényel, számottevő betegségei nincsenek, tehát méltán sorolható a bio-növények közé. Ha szeretné, hogy saját csicsóka ültetvénye legyen, nem kell mást tenni, mint szerezni néhány gumót. Vetési ideje októbertől május elejéig tart, de a legideálisabb a március vége.

A gumók legalább 6 cm mélyen legyenek a talaj felszíne alatt, egymástól 50-60 cm-re. Legjobbak a 40-50 g-os vetőgumók, amelyeket - ha kevés van belőlük - hosszában ketté is vághatunk.

Ahol egyszer megtelepítettük a csicsókát, ott nem kell néhány évig újra ültetni, mert a kiszedéskor rendszerint marad a földben annyi gumó, amennyiből a következő évben is fejlődnek bokrok. Pár éves egy helyben maradás után azonban a gumók annyira elaprózódnak, hogy akkor új helyre kell őket telepíteni.

Bővebben a Zöld Újság októberi számában...

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban