Erőedzés

Különböző módszerek állnak rendelkezésre, ha az erőnlétünk mértékét szeretnénk behatárolni. Ha én 150 kilót tudok emelni, te viszont csak 125-öt, akkor maximális erőkifejtésben jobb vagyok. De ha te a 125 kilót tízszer ki tudod nyomni, míg én a 150-et csak nyolcszor, akkor az másfajta mértéket ad az erőnknek: az izmok kitartását, többszöri terhelhetőségét is figyelembe kell vennünk akkor, ha erőről beszélünk. A test formálásához, fejlődéséhez a kellő számú sorozat és magas ismétlésszám elengedhetetlen az edzés során, mert az izmok kitartása ekkor fejleszthető. Hozzátartozik ugyanakkor az is, hogy a mérsékeltebb ismétlésszám (amikor viszont a maximumunkhoz közelítő súlyokkal dolgozunk) ugyanúgy alapja a megfelelő keménységű és térfogatű izmoknak. El kell találnunk, hogy céljaink eléréséhez milyen arányban kell szereplnie a kétféle terhelésnek az edzéstervünkben.

Aki kimondottan a tömegnövelést tűzte ki célul, az gyakrabban fog erőltetett ismétléseket végezni. Az izmok térfogata csak akkor kezd el növekedni, ha kénytelen alkalmazkodni az elé állított követelményeknek, vagyis állandóan túlterhelést kell elviselniük. Ebben az esetben ezt egy sorozaton belüli túrterhelésként kell értelmezni. Mindig arra kell törekedni, hogy az előző edzésen elvégzett sorozatokat túlszárnyaljuk, vagy az ismétlésszámmal, vagy a használt súllyal. Ez akkor fog a leggyorsabban megvalósulni, ha teljes erőnket beletesszük a sorozatba, megpróbáljuk a teljes kifáradásig hajszolni a megcélzott izomcsoportot. A túlterhelés azt jelenti, hogy erőltetni kell az izmokat, ami magába foglalja a kifáradáson túl is végzett ismétléseket. Az ismétlések e típusaival elérhetjük a túlterhelést, izomzatunk megpróbál hozzá alkalmazkodni, vagyis megvalósul az izomszövet térfogatának növekedése.

Ha keményen dolgozunk, akkor a felépített izomtömeg kis kihagyás után sem fog hipp-hopp leépülni, sőt, elegendő később "fenntartó" jelleggel, már kisebb lángon égve edzeni, mégsem veszítjük el a formánkat.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban