Esszenciális aminosavak

A fehérjék az emberi szervezetben építőelemeikre bomlanak le. Ezeket az építőelemeket aminosavaknak nevezik. 22 aminosav közül 8 olyan van, amelyet táplálék formájában feltétlenül magunkhoz kell venni, ezek az úgynevezett életfontosságú, vagy más néven esszenciális aminosavak. Az emberi szervezet ezt a 8-fajta aminosavat nem tudja előállítani, ezzel ellentétben a nem esszenciális aminosavak előállítására maga is képes.

Nyilvánvaló, hogy testépítőként elsősorban olyan táplálékot kell fogyasztanunk, amely gazdag esszenciális aminosavakban. Az ilyen ételek legnagyobb része állati eredetű (hal, tojásfehérje, baromfimell bőr nélkül, sovány marhahús, zsírmentes tejtermékek). A szójabab közel áll ahhoz, hogy teljes értékű fehérjeforrás legyen, de esszenciális aminosavakban meglehetősen szegény. A növényi források közül a babcsíra tartalmaz magas biológiai értékű fehérjéket (mind a 8 esszenciális aminosav megtalálható benne), a salátákból tehát nem érdemes kihagyni, mert értékes dologról maradunk le.

Jó ötletnek tűnik étkezéseink alkalmával az, ha egy teljes értékű fehérjeforrást kombinálunk egy összetett szénhidrátforrással.
Íme három példa:
- sült hal barna rizzsel
- sovány darált marhahús száraz sült krumplival
- lebőrözött pulykamell jamgyökérrel

Leghelyesebb 4-6 ilyen étkezést beiktatni 2-3 helyett, mivel a kisebb adagok emésztése jóval hatékonyabb, mert több fehérje válik hozzáférhetővé az izomszövetbe való beépítés céljából.

Az is lehetséges, hogy teljes értékű fehérjeforrást kombinálunk nem teljes értékűvel. Lássunk erre is példákat:
- teljes őrlésű gabonából készült pirítós sajttal
- kukorica tortilla csirkével
- mogyoróvajas szendvics zsírmentes tejjel

A kombinációk száma végtelen, de étkezéseinkből lehetőleg ne maradjanak ki a teljes értékű fehérjék. Az emberi szervezet az egyes étkezések alkalmával mindössze 20-25 gramm fehérje beépítésére van felkészülve. Ilyenformán legtöbb értelme a napi 4-6 alkalommal való étkezésnek van, már amennyiben az ember az izomzata tömegét növelni akarja.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban