Ésszerű intenzitás

A mell erős edzése talán nem mindig hozza meg a kívánt legjobb eredményt. A fekvenyomás kedvelt alapgyakorlat. Sokan a napi edzéstervük részévé teszik, és sportot űznek abból, hogy minél hatalmasabb súlyokat tudjanak megmozgatni. Egy idő után azonban szinte mindenki rádöbben két fontos dologra: egyészt arra, hogy a hát edzése, vagyis az egyensúly biztosítása nélkül a mell sem mutat megfelelően, másrészt pedig a súlyok mértéke helyett az izoláció fontosságát is belátják.

Próbáljuk meg időszakosan a mell felső részére helyezni a hangsúlyt. Ha oldalirányból szemléljük a mellkast, akkor a mell felső részének vastagsága képviseli fizikumunkat, és egész megjelenésünket befolyásolja.

Ne essünk neki szinte mindennap teljes erőbedobással a fekvenyomásnak, kísérletezzünk a nehéz és könnyű edzések váltakoztatásával. A "nehéz" és "könnyű" persze nem szó szerint értendő, szét lehet szakadni egy könnyűnek nevezett napon is, ha az állóképességünkkel gondok vannak. A nehéz edzési nap az erő fenntartását szolgálja, de ne erőltessük ekkor az ismétléseket a végtelenségig, hogy maradjon meg a kellő állóképességünk a könnyű edzési napra, amikor valamivel kisebb súlyokkal dolgozunk.

Dolgozzunk tempósan, de természetesen nem kapkodva. A nehéz napokon se pihenjünk a sorozatok között 45 másodpercnél többet. Iktassunk be kellő gyakorisággal szupersorozatokat is, ezek képezhetnek kiegészítő gyakorlatsort akár. A pihenőidő alatt összpontosítsunk a következő sorozatra. Váljon természetessé a koncentráció, a pihenőidő nem trécselésre való!

És most lássunk azokra a bizonyos nehéz és könnyű napokra egy-egy példát!

Nehéz nap:
Nyomás ferde padon Smith-gépel: 6x12
Nyomás vízszintes padon egykezes súlyzóval: 4x10-12
Keresztezés csigával: 4x15
Mellgépes tárogatás: 4x15

Könnyű nap:
Nyomás ferde padon egykezes súlyzóval: 6x15
Tárogatás vízszintes padon egykezes súlyzóval: 4x15
Kilökés: 4x15
Keresztezés csigával: 4x15

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban