Evésbe fojtott bánat

A három leggyakoribb evészavar a bulémia, az anorexia és a kényszerevés tünetei között jelentős az eltérés, mégis mindegyik lelki okokra vezethető vissza.

Farkaséhség, azaz bulimia nervosa.

A bulémia és az anorexia olyan testképzavar, mely evészavarban nyilvánul meg.

A bulémia farkaséhséget jelent. Az ebben szenvedő tudatában van betegségének. Étrendjében a falási periódusok koplalással váltakoznak. Egy falás alkalmával körülbelül 15 ezer kalóriát visz be szervezetébe. Rendszeresen szed hashajtókat és hánytatja magát. A hányáskor olyan sav jön föl a gyomorból, mely lemarja a fogzománcot. Ezért a betegséget a fogorvos észleli először. Kimenetele nem halálos, de tönkremegy a beteg gyomra, emésztőrendszere, hormonháztartása és a fogai.

A bulémiás embert fokozott szexuális vágy jellemzi. Testalkata normális. A fogakon kívül az egyetlen árulkodó külső jel a nyálmirigy megnagyobbodása, melytől az arc a normálistól eltérően pufóknak hat.

Halálos koplalás 

Az anorexia nervosa jelentése kóros soványság. Az anorexiás egyén nincs tudatában betegségének. Akkor tekintenek valakit anorexiásnak, ha két hét alatt a beteg testsúlya, több mint 10%-át elveszíti.

Az anorexiás beteg naponta kevesebb, mint 500 kalóriát visz szervezetébe. Evéskor bűntudatot érez. A tükörben mindig kövérnek látja magát, ezért önsanyargatásba kezd. Szexuális vágya és menstruációs ciklusa megszűnik. Minden területen túlzott elvárásokat tűz maga elé. Kimenetele halálos.

Kényszerevés

A kényszerevő különbözik a fenti két betegtől. Szinte állandóan eszik, nassol, kényszert érez, hogy benézzen a hűtőszekrénybe. A freudi felosztás szerint korai gyermekkorban az orális, anális és genitális fejlődési szakaszon megyünk keresztül. Ha valami nem működik megfelelően az édesanyával való kapcsolatban, az ember megreked az orális fejlődési szakaszban. Felnőve kényszert érez, hogy állandóan ingerelje a száját. Ezért lesz kényszerevő vagy erős dohányos. A kényszerevők kövérek.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban