Felhúzás

A felhúzást és a húzódzkodást gyakran ugyanazon gyakorlat két változatának tekintik és a felhúzást gondolják nehezebbnek. Mindkettő a test emelésével jár és több azonos izmot vesz igénybe, de a felhúzás a hát felső izmainak fejlesztésére hatásosabb. Ez azért van így, mert felhúzásnál szélesebb a fogás.

A végrehajtás módszere

- Fogjuk meg a vízszintesre beállított rudat felső fogással (tenyér előre néz), a két kéz legyen mindkét oldalon a váll szélétől számított 20-24 cm távolságra.

- A kar és a felsőtest legyen teljesen nyújtott.

- Lazítsuk a vállat a széles hátizom teljes kinyújtásának lehetővé tételéhez.

- Ha készenállunk a kezdésre, vegyünk a szokásosnál valamivel kisebb lélegzetet és tartsuk vissza a felhúzás megkezdésekor.

- Figyelmünket összpontosítsuk a könyök oldalra feszítésére és lehúzására, hogy felemelhessük magunkat.

- Addig húzzuk a törzsünket felfelé, amíg az állunk a rúddal egy szintbe vagy annál kissé magasabbra nem kerül.

- Kilégzés után engedjük le a törzsünket ellenőrzött mozgással a kiinduló helyzetbe.

- Hajtsuk végre a tervezett ismétléseket.

Alkalmazás a sportban

Testépítőknél a felhúzás a hát felső izmait erősíti, de fontos minden olyan jellegű mászó mozgásnál is, amikor felső fogással (előre néző tenyérrel) vagy semleges fogással (a két tenyér egymás felé néz) kifelé szorított könyökkel húzzuk magunkat. Ezt a módszert gyakran alkalmazzuk szikla- és hegymászáskor. Tűzoltók és rendőrök is igénybe veszik kerítésen és falakon való átmászáskor, de ugyanígy katonák is akadályok leküzdésére. Előnyös a felhúzás tornászoknak minden húzó tevékenységhez, a nyújtón és a gyűrűn felső fogás alkalmazásakor, és egyes mozgásoknál a korláton is. A felhúzás fejleszti az úszáshoz szükséges izomcsoportokat, különös tekintettel a mell- és pillangóúszásra.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban