Fókuszban a talp

A talpunk a test egyik igen fontos zónája, mintegy hetvenezer idegvégződés van benne.

Az emberi testfelépítés csodálatos voltát mutatja, hogy a járás egy olyan technika, amely a talpunkon keresztül masszírozza a szerveinket. Ha azonban a testsúly nem jól oszlik el a lábon, akkor túl-, vagy alulnyomás jön létre a csontokon. Egyes szerveink a kelleténél nagyobb, mások esetleg semmilyen masszírozásban nem részesülnek.

Ha fáj a fejünk és tisztában vagyunk azzal, hogy a nagylábujj a fej zónája, akkor rajta! Egyik láb a térdre, és a nagylábujjat öt percig masszírozhatjuk. A fájdalom hamarosan enyhül.

Ha tudjuk - mert megtanuljuk -, hogy hol vannak a megfelelő pontok, akkor magunknak is csinálhatjuk, de szerencsésebb szakember segítségét kérni. Nem mindegy például, hogy a felszálló vastagbél zónáját melyik irányba masszírozzuk, mert ha visszafelé, akkor visszanyomjuk a gyomor felé a salakanyagot, aminek pedig a végbél felé kell haladnia. Vannak ehhez megfelelően képzett reflexológus szakemberek, de lehet kapni ún. talp-tiprókát, amivel senki nem tud ártani magának.

A hozzáértő tudja, mit lehet kezdeni gyermekünk mandulagyulladásával: a nagylábujj tövénél ott van az orr, és az alsó- felső gégefő pontja. Nem az antibiotikumokat fogja beletömni, hanem megmasszírozza a talpát, megitat vele egy kis hársfateát, és ha mindez nem segített, végső soron jöhet az antibiotikum. Ma még gondolkodásban ott tartanak az emberek, hogy könnyebb az orvosra hárítani a felelősséget, és kérni gyorsan valamilyen tablettát.

Olyan sok időt elfecsérelünk. Már az iskolában tanítani kellene, hogyan mőködtessük a saját testünket. Ha időnk kis részét erre fordítanánk, akkor a nagyobbikban sokkal jobban tudnánk működni. Ez legalább annyira fontos lenne, mint hogy az anya egy héten egyszer megfogja a gyermekének a talpát, és alaposan megmasszírozza a zónákat. Ázsiában az emberek ösztönösen csinálnak egyes gyógyító mozdulatokat. Azon a vidéken nem igen vannak prosztataproblémás betegek. Az egyszerű, nyugodt életet élő ember belül, az "isteni énjében" érzi, hogy mi a jó neki, és ösztönösen csinálja. Nekünk loholás közben is tanulnunk kellene azoktól, akik birtokában vannak a tudásnak.

A talpmasszázs bármikor alkalmazható, de elsősorban megelőzésként ajánljuk. Ha már kialakult a betegség, akkor az orvosi gyógyító munkát kell segítenie. Az orvos állítja fel a diagnózist, de kezelésben a természetes, alternatív és hagyományos gyógymódokat együtt kellene alkalmazni. Ha valakinek súlyos betegsége van, már késő csak a talpmasszázshoz folyamodni.

Ha a családban ért hozzá valaki, hetente egyszer minkét láb fél-fél órás masszírozása ajánlott. De már az is nagy előrelépés, ha valaki havonta egyszer elmegy talpmasszázsra. A reflexológus látja, hogy hol van, vagy lesz rövidesen probléma. Pl. homok van a vesevezetékben. Akkor javasol egy megfelelő gyógymódot. Több folyadékot kell inni, mert hiába dolgozik a vese, ha nincs mivel átmosnia az ereket. A keleti kultúrákban az emberek évente négyszer, évszakonként elmennek a gyógyítójukhoz, akkor is, ha nincs panaszuk. A megelőzésnek ettől a formájától sajnos mi még nagyon messze vagyunk.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban