Folyékony energia

Az energiaital bizonyos ideig fokozza az emberi szervezet anyagcseréjét, az ébrenlétet és a teljesítőképességet...

Arra az esetre lettek kifejlesztve, amikor szervezetünknek gyors energiapótlásra van szüksége, huzamosabb ideig fontos megőrizni szellemi frissességünketn. De mindjárt meglátjuk, hogy nem árt óvatosnak lenni a fogyasztásukkal, és hogy mennyire nem egy kategória a sportital és az energiaital.

Az energiaitalok összetételükben nagyon hasonlítanak egymásra, állandó összetevőjük a cukor és a koffein. A koffein szűkíti a perifériás ereket, viszont tágítja az agyi ereket, így az agyi vérátáramlást növeli. Ezt a hatást kombinálják a cukor élettani hatásával, így több vér, több oxigén és több tápanyag kerül az agyba, ezért élénkít.

Egy másik gyakori összetevő, a taurin segíti a sejtek tápanyagfelvételét, az energiaellátását. Ez egy természetes aminosav, de gondot okozhat, ha alkohollal kombinálják. E kettő kölcsönhatásában ugyanis mérgező vegyületek alakulhatnak ki. Az alkohol ugyan egy határig maga is biztosítja a gyors energiafelvételt, de az egyéb összetevőkkel együtt már kiszámíthatatlan a hatása.

Látszólagos ellentmondás: az energiaitalok nem alkalmasak a szervezet folyadékveszteségének pótlására, mivel a hipertóniás jelleg miatt dehidrációt (kiszáradást) okoznak, illetve a felgyorsult anyagcsere következménye hasmenés is lehet. Intenzív testedzés, fizikai munka, nagy meleg esetén ezért inkább a sportitalok javasolhatók, amelyekben a felsorolt összetevők nem szerepelhetnek, viszont izotóniásak, vagyis gyorsan és hatékonyan biztosítják a verejtékezés során kiürült folyadékmennyiség pótlását. Sajnos, a köztudatban nincs megfelelőképpen elkülönítve ez a két italféleség, pedig fontos lenne a korrekt megkülönböztetés: a sportitalok tudományos alapossággal arra lettek kidolgozva, hogy a sportolók az edzés vagy a verseny intenzív szakaszában biztosíthassák a szervezetük folyadék- és ásványianyag-pótlását, míg az energiaitalokat korrektebb lenne az élénkítő ital elnevezéssel illetni. Úgy foglalhatnánk össze, hogy minden sportital egyben energiaital is, de gyakorlatilag egyik energiaital sem igazán sportital. Edzés közben azért is "ellenjavalltak", mert szénsavasak.

Az energiaitalok megváltoztatják a fáradtságtűrés határát, aminek alkalmanként jótékony hatása is lehet. Tudni kell ugyanakkor azt is, hogy nagyobb mennyiségben izgatottságot, vegetatív neurózisos tüneteket okoznak, ami heves szívdobogással, türelmetlenséggel, idegességgel, alkalmanként némi agresszivitással is járhat. A hatás természetesen egyénenként más és más, összességében azonban senkinek nem tanácsoljuk, hogy a kiadósabb edzés reményében ilyen jellegű serkentőhöz nyúljon.

(Forrás: bizonyos részletek a hazipatika.hu információira támaszkodnak)

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban