Fülgyertya

Megfázásos időszakot élünk, és bosszantó, ha emiatt kimaradoznak az edzések. Rögtön gyógyszerhez kell nyúlnunk? Személyes tapasztalatokra alapozva állíthatjuk, hogy nem feltétlenül! Komolynak hitt gyulladásokon is segíthet például néhány fülgyertyás kezelés. Ha azonban a panaszok mégsem múlnak, természetesen forduljunk orvoshoz!

A fülgyertya eredete
Ez az ősi, természetes gyógymód a leírások szerint Dél-Amerikából származik. Indián törzsek fedezték fel először, hogy egy tölcséres eszköz testen történő elégetése megtisztítja a testen belül futó energiapályákat, megszabadítva így a beteget a gyulladásos gócoktól és fájdalmaktól, azaz a blokádoktól, melyek akadályozzák a szabad energiaáramlást. A gyertyákat kezdetben puha törzsű fák vékony háncsából csavarták és nagy levelű növények leveleiből. Később rájöttek, ha méhviaszba mártják, a gyertya égése lassabb, így növekszik a hatékonysága, és nagyobb mennyiségű salakanyagot képes kioldani a szervezetből.

Ma már a gyertya a jól bevált természetgyógyászati eszközök közé tartozik, világszerte használják kiegészítő terápiaként a különböző egészségügyi problémáknál, vagy akár önálló kezelésként is bizonyos esetekben. Készítéséhez általában tiszta lenvásznat, pamutvásznat, a mártáshoz méhviaszt és parafint használnak, különböző arányban keverve. A gyertya szélesebb végét meggyújtva és a testpontra helyezve a kéményhatás következtében vakuum keletkezik, amit az égés általi hőhatásból keletkezett felhajtóerő hoz létre. A szívóhatás által kihúzott salakanyag megjelenik az elégetett gyertya csonkjának belsejében összegyűlt üledékben.

Mikor használjuk?
A gyertya alkalmas általános méregtelenítésre, a különböző betegségek kiegészítő kezelésére, a tünetek megszüntetésére, illetve enyhítésére.

A fülgyertyát a hallójáratban használjuk, fülfájás, fülgyulladás esetén, füldugulás megszüntetésére, a keringés javítására, szédüléses, migrénes panaszok orvoslására. A fülgyertyázást alkalmanként mindkét fülben el kell végezni, különben egyensúlyi zavarok léphetnek fel. Tilos heges dobhártya, vagy a dobhártya hiánya esetében a hallójáratban gyertyázni! Ilyenkor a fülcimpa mögötti mélyedésben gyertyázunk.

A gyertyák készülhetnek különböző gyógynövények kivonataival, illóolajokkal is, az adott gyógynövény rezgése segítheti a gyógyulási, tisztulási folyamatot. Ezek között sokszor van átfedés, hiszen egy-egy gyógynövény több problémára is hatásos, illetve a különböző gyógynövények bizonyos hatóanyagainak a szervezetre gyakorolt pozitívumai lehetnek közel azonosak egymással.

Alkalmazás
A gyertya használata egyszerű, nem igényel különösebb szakértelmet, ezért otthon is végezhető.

A gyertya szélesebbik végét meggyújtjuk, majd a fülbe helyezzük állítva, duplán aláhajtott gézlappal. (Ma már a legtöbb gyertyának a fül felőli részén "beépített" gézlap van.) Erre azért van szükség, hogy az égés során esetlegesen kiszóródott üledéket felfogja, s az ne a bőrrel érintkezzen. Vigyázzunk, hogy ne nyomjuk túl mélyre, de illeszkedjen is - füst ne szivárogjon ki alóla. A gyertyát a jelölésig égetjük, majd egy előre odakészített vízzel teli edényben eloltjuk. Az elégett részt ollóval eltávolítjuk, és a csonkot szétcsavarva megtekinthetjük a lecsapódott üledéket.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban