Futópad karbantartása

Jó tudni, hogy a futópad szinte az egyetlen olyan fitnesz eszköz, ami a szokásos (csavarok meghúzása, gép tisztítása) mellett még további rendszeres karbantartást is igényel!

Sokan vesznek futópadot, de aki nem szaküzletben vásárolja meg a készülékét és nem kapja meg a megfelelő felvilágosítást a futópad karbantartásával kapcsolatban, illetve nem olvassa el a használati útmutató erre vonatkozó apró betűs részeit, az gyakran szembesülhet olyan jellegű problémával, amire jogosan mondhatja, hogy „Kérem én erről nem is tudtam !”. Gyakran ez a mondat még sok pénzbe is kerül, mert a használati útmutatókban leírt rendszeres karbantartás elmulasztása bizony a garancia elvesztését is eredményezheti; a cserealkatrész ára, illetve a szervízelés költségei pedig igen jelentősek lehetnek egy-egy értékesebb futópad esetében.

Ami nincs benne a használati útmutatóban, de jó rá odafigyelni, az a következő:

Mikor elindítjuk a futópadot, soha ne álljunk rá a futószalagra. Csak akkor lépjünk rá, ha a futószalag már elindult (vigyázzunk, hogy gyors sebességnél se lépjünk fel a szalagra!). Ennek azért van jelentősége, mert ha terheletlenül indítjuk a motort, lényegesen meghosszabbítható annak élettartama!

 

 1. A futópad kenése:

A futópad rendszeres kenni kell. Átlagos használat esetén ( 30 perces edzés heti 3 alkalommal ) a futópad kenése minden 4-6 hónapban ajánlott.

A futópad kenési állapotát úgy tudja egyszerűen ellenőrizni, hogy a felemeli a futószalagot és amennyire tud benyúl a deszka és a futószalag közé. Amennyiben kezén meglátszik a kenés nyoma ( mintha nedves lenne ) a futópadot nem kell még kenni. Ha viszont teljesen száraz, akkor azonnali kenést igényel.

A kenéshez csak a Tunturi T-LUBE sprayt. Más anyaggal történő kenésből származó esetleges meghibásodásokért általában a gyártó felelősséget nem vállal.

A kenés menete:
1. Állítsa meg a futópadot.

2. Emelje fel a futószalagot a futópad elejétől kb. 20 cm-re és fújja a T-LUBE sprayt amilyen messze csak tudja a futószalag és a futódeszka közé kb.2 másodpercig.

3. A kenés ezzel kész.

Vigyázzon, hogy ne kenje túl a futópadot, mert az a futószalag megcsúszását eredményezheti.

A futópad kenésének elmulasztása a futószalag és a motor meghibásodásához vezethet!

2. A futószalag állítása:

A futószalag beállítását a futópad szalagja melletti két „fellépő sín” végén található műanyag kupak takarásában lévő állítócsavarokkal lehet elvégezni, a készülékhez a gyártó által biztosított imbusz-kulcs segítségével.

a. Oldalirányú beállítás

Rendszeres használat során előfordulhat, hogy a futószalag a futófelületen valamilyen irányban elmozdul. A futószalag középre állítását a következőképpen végezze:

· Kapcsolja be a futópadot és állítsa a sebességet 5 km/h sebességre.

· Ha a futószalag a jobb oldali irányban mozdult el akkor a jobb oldali állító csavaron kell ¼ fordulatot az óra mutató járásával egyező irányban elfordítani és a bal oldali állító csavaron kell ¼ fordulatot az óra mutató járásával ellenkező irányban elfordítani.

· Ha a futószalag a bal oldali irányban mozdult el akkor a bal oldali állító csavaron kell ¼ fordulatot az óra mutató járásával egyező irányban elfordítani és a jobb oldali állító csavaron kell ¼ fordulatot az óra mutató járásával ellenkező irányban elfordítani.

· Amennyiben a futószalag vissza állt középre a beállítás kész.

Célszerű rendszeresen ellenőrizni a futószalag helyzetét és elvégezni a megfelelő beállítást, mert ha a futószalag túlságosan elmozdul valamelyik irányban az a futószalag károsodását, deformálódását okozhatja, melyre általában a gyártó illetve forgalmazó által adott garancia nem terjed ki.

b. Feszesség állítás

A futószalag feszességét akkor kell állítani, ha a futószalag megcsúszik a felületen. Normál használatban a futószalagot azonban amennyire lehetséges bőre kell hagyni.

A beállítást ugyanazokkal a csavarokkal kell végrehajtani, mint az oldalirányú beállítást.

· Kapcsolja be a futópadot és állítsa a sebességet 5 km/h sebességre.

· Fordítson mindkét állító csavaron ¼ fordulatot az óra mutató járásával egyező irányban.

· Amennyiben a szalag még mindig megcsúszik ismételje meg az előző pontban leírtakat.

Ha a rendszeres karbantartásokat az elmondottak szerint betartja, sokkal hosszabb ideig fogja örömét lelni kedvenc fitnesz gépében.

Kellemes edzést kíván a fitness-index.hu!

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban