Gerincproblémák

Statisztikák szerint Európában minden második embernek előbb-utóbb meggyűlik a baja a gerincével, egyeseknek az izomfeszültségtől túlterhelt, másoknak az inaktivitástól ellustult izmok következtében. Szerencsére egyre kevésbé vágyálom a hátfájdalmak megelőzése s a tudatos gerincvédelem.

A gerinctáji betegségeknek sok formája ismert, ezért a diagnózis felállítása mindenkor az orvosra tartozik. Most pár tünetet említünk csupán azért, mert sokan vannak, akiknél már jelentkezett ilyen jellegű fájdalom, mégsem vették azt igazán komolyan. Egyesek az életkorral járó törvényszerűségnek tekintették, mások pedig alkalmi, vissza nem térő kellemetlenségként könyvelték el.

Gerinckopás

A nyaki és az ágyéki csigolyákon gyakori. Többnyire a mozgástól függetlenül jelentkezik, sokszor heves fájdalommal jár. A szalagok nyomása húzó hatást fejt ki, ha pedig az ideggyök ingerlődik, akkor mély és tompa fájdalmat érzünk, melyen a fekvés sem sokat segít.

Isiász

Olyan érzés, mintha az ülepünk és az alsó végtagjaink között húzódó izmok ki lennének feszítve. Olyakor látszólag minden ok nélkül izomláz léphet fel. Leggyakrabban mozgás során, például cipőfelhúzáskor, hanyattfekvésben nyújtott lábemeléskor, vagy lehajlás közben jelentkezik.

Hexensusz

Nagyon heves, szinte elviselhetetlen fájdalommal jár. Általában az ágyék táján jelentkezik, amikor hosszas, helytelen előrehajlásból hirtelen felemelkedünk. Gyakori a szökdeléssel és emeléssel járó sportoknál, illetve munkavégzésnél. A fájdalom legtöbbször bizarr testhelyzetbe kényszeríti áldozatát, amitől csak pár perces kényszírpihenő árán szabadulhat meg. Hanyattfekve megkönnyebbülünk, de a legkisebb mozgás ismét kiválthatja a problémát.

Porckorongsérv

A keletkezés helyétől függően változatos tünetekkel jár. A leggyakoribb a helytelen ülés következtében fellépő ágyéki terület kínzó fájdalma, mely a mozgás függvényében gyengül vagy erősödik. Így vannak fájdalommentes helyzetek is. A porckorong által nyomott ideggyök ingerülete általában kisugárzik a lábba. A fájdalom kiküszöbölése érdekében egyre több mozgásformát hagy el a beteg: hajolást, bizonyos fizikai munkákat, stb.

Tudomásul kell vennünk, hogy minden, gerincben érzett fájdalomnak valami oka van, ezért nem szabad elhanyagolnunk. Gondoljuk végig, mi válthatja ki a panaszainkat:
- állandósult rossz testtartás? - íme egy kiváló gravitációs állvány
- ülő életmód, a helyes ülés elsajátítása nélkül? - egyenes tartás ülés közben, és a székünket sem árt jól kiválasztani
- hosszan tartó stressz? - találjuk meg a feszültséget oldó elfoglaltságot, ami lehetőleg át is mozgat
- mozgásszegény életmód? - a teljes termékskála ez ellen lett kitalálva...

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban