Ha kevés a válltömés...

...ami ráadásul már nem is divat, akkor hölgyeim, ideje elkezdeni edzeni a nyárra...

Mielőtt belevágnánk, egy aprócska figyelemfelhívás: a body-s nők nyitottabbak és kevésbé szoronganak - a pszichológusok szerint. (Ha szabad ezt alátámasztanom nőként, akkor ezúton meg is teszem...)

Amikor testépítésről esik szó, mindenki azonnal dagadó izmokra, széles vállakra, kiművelt izomzatú, brutális testekre gondol. Kevesen gondolnak arra, hogy a rendszeres edzés nemcsak testünket, hanem lelkünket is megváltoztatja. A sport és a személyiségfejlődés kérdése örökzöld téma, és érdemes ezt a kérdést a testépítés viszonylatában is boncolgatni, miközben ezúttal elsősorban nőkhöz szólunk.

Ma is divatosak a sportos megjelenésű nők, és szerencsére egyre többen ismerik fel azt a tényt, hogy a hatalmas izmok nem egyik napról a másikra ugranak fel az emberre, ez a veszély nem fenyeget... ellenben formás test lehet a kitartó mozgás végeredménye.

Érdekes felmérést végzett évekkel ezelőtt egy müncheni diáklány: összehasonlította a testépítést folytató női hallgatók személyiségét normál testnevelés szakos társaikéval. Előbbiek jó néhány pozitív személyiségjegye tulajdonítható a szakdolgozat szerint a testépítésnek. Erősebben irányulnak a teljesítményre, nagyobb a munkafegyelmük, öntudatosabbak, alacsonyabb a szorongásszintjük, és nyitottabbak a társaik felé. Azok viszont, akik túlzásba vitték a testépítést, bizony némileg eltávolodtak a családtagjaiktól, speciális életmódjuknak köszönhetően. Intenzív fizikai életük, az erre fordított sok idő érthető módon konfliktusok forrása lehet. (Persze ez minden élsportoló nőnél benne van a pakliban.)

A különféle kutatások azt mutatták ki, hogy a sportoló ember nem rosszabb és nem jobb a többieknél, csupán más. Jellemző például a céltudatosság, a tervek megvalósításáért tett kitartó erőfeszítés, önbizalom. És ezek bizony a hétköznapokba is átmenthető hasznos megnyilvánulások. Nézzük meg például a sportos női vezetőt, aki maximálisan betartja a szabályokat, de a haladást tekinti elsődlegesnek.

A testépítés az individuális sportok közé tartozik, ahol az egyén csak magára számíthat, egyedül kell teljesítenie. Az egyéni helytállás, az önállóság dominál. A test egyszerre eszköz és produkció. Az önkontroll, az önfegyelem, az önelemzés szempontjából fejleszti a személyiséget, hiszen itt nem a külső hatások a meghatározóak. A lényeg az, hogy a sportoló milyen egyéni értékeket alakít ki, és hogy azokat hogyan tudja érvényesíteni. Szükséges a szembenézés, az önkritika, mert csak ennek alapján biztosított a fejlődés.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban