Hátfájósoknak

Egyre többen, és olykor az ifjabb korosztály képviselői is gyakorta panaszkodnak gerincbántalmakra, hátfájásra.

Ez - főként fiatalabb korban - a mozgásszegény életmódra, valamint a gerincoszlop túlságosan egyoldalú megterhelésére vezethető vissza. És ez még nem minden: a szellemi és lelki terhek is megmutatkozhatnak erős hátfájás formájában. Ahhoz, hogy a kellemetlen és hosszútávon egyre nehezebben kezelhető fájdalmat megelőzzük, illetve ha már gyötör bennünket, akkor mielőbb megszabadulhassunk tőle, végezzünk hátizomerősítést.

A hétköznapi életben hátizmaink igencsak egyoldalú igénybevételnek vannak kitéve. A cél tehát a hát tréningje során az, hogy minél inkább átmozgassuk valamennyi izomcsoportot, és ne csak azokat, amelyek amúgy is dolgoznak. A nyakizmok, a csuklyásizom, a fölső és alsó hátizmok erősítése ugyanúgy cél, mint a gerincoszlop hajlékonyságának megőrzése. És hogy a hátizomhoz tartozó ellenizom se legyen elhanyagolva, ne feledkezzünk meg a hasunkról sem.

Sokan a hát edzését letudják egy bemelegítési gyakorlatsorral, amikor előkészülnek a súlyzós terhelésekre. Szép dolog, hogy védeni akarjuk valamennyi izomcsoportunkat a sérüléstől, de ennél azért a hát többet érdemel. Komoly erősítő gyakorlatok kellenek ahhoz, hogy a merev, rossz tartás átalakuljon. A többfunkciós gépek (mint például EZ ITT) nagyszerű társaink lehetnek, de egyszerű egykezes súlyzóval is csodákat tehetünk (padra egyik lábunkkal feltérdelve és egyik karunkkal kitámasztva a másik kézben lógatott súlyzót könyökhajlítással felhúzzuk, miközben ügyelünk arra, hogy valóban a hátizom végezze a munkát, és ne a kar). Fontos a gerincet "kifacsaró" átmozgatás, és legalább ennyire a tartásjavító gyakorlatok (ha csak felkapaszkodva lógunk egy kicsit, már annak a hatása is érezhető).

Az erősítő gyakorlatok végén ne hanyagoljuk el a nyújtást sem, hogy megfelelően ellazuljanak izmaink.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban