Hetente egyszer?

Mi történik, ha minden izomcsoportunkat hetente csupán egyszer edzük?

A testépítésben járatos szaktekintélyek között akadnak olyanok, akik arra biztatnak, hogy izmainkat csak heti egy alkalommal "készítsük ki". Gondoljuk át az elmélet mögött rejlő logikát: karok, vállak, tricepsz - ezeket közvetett módon a többi testrésszel együtt fejlesztjük. A tricepszet például a mellizom- és vállgyakorlatok során is foglalkoztatjuk. Ezért a heti háromszori tricepszedzést tartalmazó program valójában kilenc edzésnek felel meg. Könnyen beláthatjuk, hogy ez valóban túl sok, mindenképpen aránytalan terhelés. Ami pedig a hasizmokat illeti, ezek lényegében valamennyi gyakorlatban résztvesznek. Az is igaz, hogy szerepük az esetek többségében izometriás, ha tehát valaki úgy érzi, hogy emiatt kétszer kell hasaznia egy héten, hát baja biztosan nem lesz belőle. Az azonban bizonyos, hogy aki a növekedésre hajt, annak akkor sikerülhet leginkább elérnie a célját, ha hetente egyszer igazán rákoncentrál egy-egy izomcsoportra - beleértve a hasat is.

Íme egy elképzelés a lehetséges edzési ciklusok közül: hétfőn a lábak elülső része kerülhet sorra, kedden a karok következnek, a lábak hátulsó részére szerdán, a hát edzésére csütörtökön, a vállakra pénteken, végül a mellizmokra szombaton szánunk kitüntetett figyelmet. Vasárnap imádkozunk, hogy mindez működjön. Hoppá, és hol a has? Simán beleférhet például a szerdai napba, a fűrészizmot és a bordaközi izmokat pedig szombaton is megdolgoztathatjuk. Ez utóbbiak nincsenek kőbe vésve, mindenki érezni fogja, hogy melyik napján áldozna erre időt és energiát.

Végezetül hadd áruljunk el egy titkot a hasedzés hatékonyabbá tételéhez: próbáljuk ki, hogy préselésnél váltakoztatjuk a ki- és belégzést. Mit is jelent ez? Természetesen nem azt, hogy egyik alkalommal kizárólag csak befelé vesszük a levegőt, mert azzal csak a kidurranás veszélyének tennénk ki magunkat. A has megfeszítésére gondolunk: egyik edzésnél préseljünk kilégzés közben (ez a megszokott), majd próbáljuk meg belégzésnél is, és látni fogjuk, hogy a kétféle módszer különböző összehűzódással jár.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban