Hogyan edzünk?

1. Mi a legmegfelelőbb idő az edzésre?

Ezt nem lehet pontosan meghatározni. Fontos, hogy mindig ugyanabban az időben végezze az edzést. A szervezete hozzászokik a rendszerességhez, és ettől bizonyos gyakorlatok még hatékonyabbá válnak. Mindegy, hogy az edzést reggel, napközben vagy este végzi.

2. Edzés előtt szabad enni?

Körülbelül edzés előtt egy órával elfogyaszthat egy könnyű ételt. Ez segít fenntartani a megfelelő vércukorszintet, és így edzés közben nem kapja el szédülés vagy hányinger. Nagyobb étkezést célszerű két-három órával az edzés előttre időzíteni, mivel teli gyomorral nem csak kellemetlen az edzés, de nagyon káros is.

3. Igyak edzés előtt?

Intenzív edzés közben az ember erősen izzad, ami vízveszteséggel jár. Elég, ha csak a szervezetben található vízmennyiség 3%-át elveszíti, máris fáradt lesz és szédülni fog. Fontos, hogy edzés közben rendszeresen igyon – 10-15 percenként több kortyot, vagy bármikor, ha szomjasnak érzi magát.

4. Végezzek bemelegítést?

Intenzív edzés előtt rendkívül fontos szerepe van a bemelegítésnek. Bemelegítés közben ugyanis megnyújtjuk az izmokat, és felkészítjük a testünket a mozgásra. Bemelegítésnek elegendő 10-15 perc a futópadon és 1-2 perc karkörzés.

5. Mely gyakorlatok a leghatékonyabbak?

A legjobb hatás összetett edzéssel érhető el. Végezzen erősítő, állóképesség növelő és nyújtó gyakorlatokat. Ezzel formába hozza a testét, erősebbé teszi az izmait és javítja a vérkeringését.

6. Milyen gyorsan lehet lefogyni?

Hetente csak 1 kilogrammot fogyhat anélkül, hogy kart okozna a szervezetének. Az edzésprogram elején valószínűleg gyorsabban mennek le a kilók, hosszú távon azonban ne akarjon heti egy kilónál többet fogyni, mivel azzal nem csak a súlyából, hanem az izmaiból is veszíteni fog.

7. Edzés közben visszatartsam a lélegzetemet?

Edzés közben fontos a helyes légzés. Mielőtt testmozgásba fogna, tanulja meg, hogyan kell edzeni. A helyes légzés oxigénnel tölti meg az izmokat, ami nagyon fontos a hatékony edzés szempontjából. Az edzéseket mindig jól kiszellőztetett helyiségben végezze!

8. Akkor is folytassam az edzést, ha fájdalmat érzek?

A fájdalom a test jelzése, amely arra figyelmeztet, hogy valamit rosszul csinál. Ha nem törődik a fájdalommal, sérülés alakulhat ki, például elszakadhatnak a kötőszalagjai. Ha izomláza van, inkább pihenjen egy napot.

9. Hogyan előzhetem meg az edzés utáni sérülések kialakulását?

Az egyes edzések között ajánlatos 1-2 nap szünetet tartani, hogy a szervezet pihenni tudjon. A megterhelés mértékét ne növelje több, mint heti 10%-kal. Mielőtt egy új gyakorlatba fogna, járjon utána, hogyan kell megfelelően elvégezni, milyen a helyes légzés és hasonlók. Ha a megfelelő módon végzi a gyakorlatokat, elkerülheti a sérüléseket, és eredményesebbé teheti az edzést.

/ forrás : topshop.hu /

Gyuri

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban