Hússal vagy anélkül?

A húsos étrend a máj és a vese fokozott megterhelését jelenti. Keringési zavarok esetén különösen fontos a máj- és veseműködés javítása, helyreállítása, és ezt leginkább húsmentes vegetárius étrenddel érhetjük el. Emellett hangsúlyozni kell a vízhajtó teakeverékek előnyeit, a nyers, növényi étrendkúrák vízhajtó hatását. A reformétrendre általában, de különösen a nyers növényi étrendkúrára a káliumbőség és a konyhasó-(nátrium)-szegénység jellemző, ezen alapul a vizeletkiválasztást fokozó hatás. A sós étrend vízvisszatartó hatású, a só vizet köt meg a szervezetben.

A nyerskoszt fogyasztása ásványvándorlást indít meg a szervezetben. Ennek az a lényege, hogy a sejtekben nagymértékben csökken a konyhasó mennyisége, a szövetfolyadékba és a vérbe kerül, innen a vesén keresztül a vizelettel kiválasztódik. Helyébe lép a sejtbe a kálium, a szövet közti folyadékból és vérből a sejtekbe nyomul a foszforral és kalciummal együtt. A sejtekben a kálium, a kálcium és a foszfor túlsúlya a legmegfelelőbb az élettani működések szempontjából. A nyerskosztnak köszönhetően a szervezet néhány nap alatt több liter vizet veszít, ami a vérkeringés megkönnyebbülését jelenti. El fogunk csodálkozni, mennyivel könnyedebben tudunk végrehajtani egy aerob edzést! Olajozottnak, megtisztultnak érezzük magunkat.

A húsos-zsíros étrend ezzel szemben egy-egy étkezés alkalmával vérkeringési zavart okoz a szervezetben, mert a nehezen emészthető húsok nagy megterhelést jelentenek a gyomor számára. A beefsteak például 4 óráig, a marhahús 5 óráig, a libasült 7 óráig, a szardínia 8 órán át marad a gyomorban. A hasi erek kitágulnak ilyen megterhelő étkezés közben, és utána nagy mennyiségű vér áramlik a hasi erekbe elsősorban a fejből (agyból), aminek következménye az álmosság, fáradtságérzés. A gyomormegterhelés miatt a mellkast a hasüregtől elválasztó, kettős boltozat alakú rekeszizom erősen felnyomódik a tágult gyomor miatt, és nyomást gyakorol a szívre.

A tömegnövelés időszakában nem várhatjuk el a testépítőtől, hogy mellőzze a húst, de lazább napokon próbáljunk meglenni nélküle. Az építkezés mellett a hulladék eltávolítása is fontos része az egésznek.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban