Intenzitás a tudomány szemszögéből

Egy fiatal kutató hónapokat áldozott arra, hogy bebizonyítsa: heti egy edzés is hatékony. Jürgen Giessing professzor kísérletei arra irányultak, hogy vajon milyen intenzitású edzés vezet komoly erő- és tömegnövekedéshez. Alanyait három csoportra osztotta: az első csoport heti egy alkalommal végzett magas intenzitású edzést (részletek később), a második csoport szintén heti egyszer, edzésterv szerint, gépenként három sorozatos tréningeken vett részt, míg a harmadik csoport egyáltalán nem edzett.

Izomtömeg-növekedés szempontjából a harmadik csoportot nyugodtan kizárhatjuk a sorból, maximum a zsírtömegük növekedhetett a 12 hét alatt. Kérdés, hogy az első vagy a második csoport alanyai végeztek jobb eredménnyel?

Leszögezhetjük, hogy mindkét csoport egyfajta köredzést végzett edzőtermi gépeken. A rövid időigényű, nagy intenzitású edzést végző első csoport tagjai csak egyszer futottak neki minden sorozatnak az adott gépeken, ám akkor "végkimerülésig" csinálták. Egészen addig, amíg képtelenek voltak több ismétlésre. A többiek 3-3 sorozatot végeztek meghatározott ismétlésszámmal. A 12 hét elteltével nagyon pontosan meghatározták testük összetételének változását, és tesztelték az erejüket is. Az eredmény egyértelműen azt mutatta, hogy az első csoport lett a nyerő.

A magyarázatot Dr. Giessing abban látja, hogy az edzés alatti erőltetett izomösszehúzódások teljesen lefárasztották a testet, melynek szüksége volt a hosszú regenerációs időszakra, ami után ismét nagy teljesítményre volt kényszerítve.

A professzor szerint ez a módszer egyáltalán nem volt ismeretlen az első testépítők korában, csak - éppen Schwarzenegger miatt, aki nem pártolta az időtakarékos intenzitást - később háttérbe szorult. Esetleg a következő kutatásának lehetne az a témája, hogy vajon miért nem támogatta Arnie? Mert valljuk be őszintén - kutatás ide vagy oda - egy ideig természetesen lehet sokkolni az izmokat ilyen módszerekkel is, de hosszú távon nem. Mi van például a problémás izomcsoportokkal, melyek külön odafigyelést igényelnek? És további kérdések sora merülhet fel, melyekre a válasz előző írásainkban nagyrészt megtalálható. A lényeg: sietős üzletemberek valószínűleg megnyugtatják magukat a kísérlet eredményével, a többieknek pedig kitartó edzést kívánunk!

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban