Ismétlésszám

Meddig érdemes egy sorozaton belül az ismétlésszámot erőltetni? Végkimerülésig? Megint olyan téma, ami személyenként más és más tapasztalatokat feltételez, de megpróbálunk optimális javaslatot tenni...

Valóban akkor tehetjük az edzésünket igazán hatékonnyá, ha a sorozaton belül az ismétléseket addig végezzük, amíg az izmaink már nem bírják tovább a terhelést. Ez azt jelenti, hogy addig végezzük a gyakorlatot, amikor úgy érezzük, hogy egy következő ismétlést már képtelenek lennénk végrehajtani. Ezzel a módszerrel rendkívül sok izomrostot stimulálunk. Persze itt nemcsak arról van szó, hogy csináljuk amíg bírjuk: a súly kiválasztása legalább ennyire lényeges kérdés, mert nem mindegy, hogy mennyi ismétlés után tör ránk a "nembíromtovább" életérzés.

Egy példa:

1. sorozat: válasszunk egy olyan súlyt, amivel viszonylag kényelmesen meg tudunk csinálni 15 ismétlést anélkül, hogy a végére teljesen kész legyünk... ez lesz a bemelegítés.

2. sorozat: emeljük meg annyira a súly nagyságát, hogy 10 ismétlésnél többre ne legyünk képesek vele.

3. sorozat: ismét emeljük a szintet... az új súllyal már csak 8 ismétlés legyen a maximumunk.

4. sorozat: itt már akkora súllyal "játszunk", hogy 6-nál több ismétlést nem tudunk elvégezni.

5. sorozat: végezetül a 4. sorozatot ismételjük meg.

Ezzel a módszerrel egyfelől kíméljük az izmokat az elején - hiszen fokozatosan terheljük meg, és a bemelegítésre is kellő gondot fordítunk -, másfelől viszont a maximumot is kihozzuk belőlük... a nehéz súlyok a vért az izmokba pumpálják, ami erősödéshez vezet.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban