Izmok a célkeresztben

Az edzésnek akkor van értelme, ha érezzük a célizmot. Ellenkező esetben, ha például egy bicepszedzés alatt nem a bicepszet érezzük, viszont ég az alkar, a delták és a hátizmok alsó része, akkor rossz úton járunk. A rossz forma oka legtöbbször a túlságosan nagy súly. Ha olyan nagy súllyal dolgozunk, hogy nem tudunk a célizomra koncentrálni, hanem teljes szellemi és fizikai energiáinkat a súly felemelésére fordítjuk, akkor az izmok nem különülnek el. Túlterheléskor a környező izmok veszik át a munka nagy részét, a célizom nem kapja meg a megfelelő terhelést, így nem is pumpálódik.

Ki kell próbálnunk többféle testhelyzetet, fogást és súlyt. Próbálkozhatunk szélsőséges súlyokkal is (természetesen alsó határokról beszélünk), igen precíz forma alkalmazásával, vagy éppen nagy súllyal, de csalással. A kísérletezés során rá kell érezni arra, hogy mi helyes és mi nem. A bicepsznél maradva például megfigyelhetjük, hogy ha a rudat tenyérben tartjuk, nem ujjakkal, azzal a bicepszek jobban elkülönülnek. Tegyük a hüvelykujjunkat a rúdnak arra az oldalára, ahol az ujjak vannak, a rudat tartsuk tenyérben és a hüvelykujjat fordítsuk ki oldalra, mint amikor autót stoppolunk. A tenyér legyen párhuzamos a padlóval, ne legyen befordítva. A hüvelykujj minél távolabb oldalra nyúlik, és ekkor érezni fogjuk, ahogyan a könyök a test felé fordul. A vállakat közben hátra eresztjük, a mellet kifeszítjük, a könyököt csípőhöz szorítjuk. Dolgozzunk a normál fogásnál kicsit szélesebb fogással. A csukló egyenes, nincs behajlítva. A rúd felemelésével az izmok teljesen összehúzódnak. A bicepszek teljes erőből megfeszülnek. Először csak alkarral dolgozunk, a felkar teljesen mozdulatlan.

Ha ráérzünk a helyes végrehajtásra, és az izmok megfeszítése tökéletes, akkor a gyakorlatokat mindig ritmusosan, lendületből hajtsuk végre. Az említett bicepszgyakorlat esetében például akkor jó a mozdulat, ha az ököl nem ér hozzá a vállhoz a feszes bicepszek miatt. Leginkább akkor érjük el a teljes izomösszehúzódást, ha alkarunk az óramutató 10 órának megfelelő állásával azonos szögben van. Ha a rúd a mellhez ér, akkor a csukló hajlított és a rúd a melleken nyugszik. Így nem hatásos a gyakorlat. Tartsuk megfeszítve a bicepszet, és a tricepsz megfeszítésével nyomjuk le úgy a rudat, hogy az alsó holtponton a bicepszek feszesek legyenek. Kísérletezéssel gyorsan megtanulhatjuk a helyes módszert. Az edzés folyamatos átértékelésével az egyes gyakorlatok során kialakult visszacsatolás alapján pontosítható az edzésprogram. Legyünk saját magunk tanítója, érezzük a gyakorlatot, mindig törekedjünk a célizom maximális terhelésére!

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban