Izometrikus és izotónikus edzés

5. Izometrikus edzés

Sokak számára ismert ez a nagyszerű izomerősítő módszer, mely mentes a súlyzós edzés ízületekre, inakra gyakorolt kedvezőtlen hatásaitól. Egyszerűbbnek tűnik a hagyományos súlyzós edzéshez képest, hatásosságát mégsem szabad lebecsülni. Az izometrikus edzésnél az erőhatás és az ellenállás nagysága megegyezik. Az izom nem nyúlik és nem is húzódik össze. Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy miféle edzés az, ahol nincs izomnyúlás és kontrakció? Nos, az izmok egymás, vagy pedig egy elmozdíthatatlan tárgy ellen dolgoznak. Izometrikus edzést szoktak végezni az úszók is, amikor kezüket a falhoz nyomják, és egész testükkel tolják a falat. Másik izometrikus edzési forma az, amikor kezünket a test előtt összepréseljük, így erősítve a mellizmot és a bicepszet. Az izometrikus edzés bizonyítottan kiváló erőszintnövelő hatással bír, habár az izom csak a kontrakció adott pontján erősödik. Ha a legnagyobb erő és ellenállás a bicepsz középső részénél lép fel, akkor az erőszintnövekedés itt lesz a legkedvezőbb. Egy átfogó izometrikus edzésprogram bizonyos testrészek erőszintjének növelésében nagy szerepet játszhat.

6. Izotónikus edzés

Ez a módszer állandó izomkontrakciót követel, tipikusan szabad súlyokkal végrehajtva. Annak ellenére, hogy sok hasonlóság van a dinamikus állandó edzéssel, mégis eltérnek egymástól, mert nem szükséges az ellenállást keresztülirányítani egy mozgástartományon, hanem inkább a negatív szakaszban kell állandó izomfeszülést elérni. A munkában résztvevő ízület teljes mozdulatlansága alapvető feltétel. Például az imádkozópadon végzett bicepszgyakorlatnál a bicepsz a padon rögzített helyzetben van. Az izom emeli (pozitív), majd leengedi (negatív) a súlyt, ugyanakkora izomfeszüléssel mindkét irányba. Ebből az okból kifolyólag a szabad súllyal végzett gyakorlatok az izotónikus edzés leghatásosabb formái. A súly vagy kézisúlyzó szimpla emelgetése még nem biztos, hogy kielégíti az izotónikus edzés fogalmát. Ennek lényege az, hogy az ellenállás nagysága ugyanakkora legyen a mozdulat pozitív és negatív szakaszában is, minden ismétlés során.

Az edzés különféle módszereinek, a felsorolt 6 módszernek elsajátítása hozzájárul ahhoz, hogy teljesen, arányosan kidolgozott fizikumot építsünk fel. Ezek az ismeretek javunkra fordíthatók a mozdulatok ellenállással történő kivitelezése alatt. Nagyon értékes tudás lehet azoknak, akik fel kívánják térképezni, hogy milyen fajta mozgás, melyik módszer válik be nekik leginkább. Sok újdonságot fedezhetünk fel a testünkkel kapcsolatban, nem kell leragadni néhány alapgyakorlatnál.

Kapcsolódó cikkek:
Ellenállás
Dinamikus állandó és progresszív edzés
Változtatható ellenállás és izokinetika

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban