Jeges őrület

Jégúszás hódít Észak-Amerika, Skandinávia, Oroszország és Kína hűvösebb területein.

A bátor egészségvédők vidáman tempóznak a gyakran jéghideg vízben, függetlenül attól, milyen az idő a parton. Hogy miért mennek bele a jeges vízbe az emberek? Nem új és nem is egyedülálló ez a fajta egészségvédő őrület... ugyanaz az elv mint a szauna esetében; régóta tudjuk, hogy ha bemerészkedünk a hideg vízbe, sokkal ellenállóbbá válik a szervezetünk a hideg következtében kialakuló betegségekkel szemben (influenza, megfázás).

A hideg vízben felgyorsul a testnedvek keringése, a vérkeringés felpezsdül, a nyirokrendszer aktívabbá válik, sőt, boldogsághormonok szabadulnak fel.

Sok helyen a parti fürdők mellé építik a szaunákat, hogy megkettőzzék azt az előnyös hatást, amit a forró és a jéghideg váltogatása kivált.

A hideg víz azonban csak a kifogástalan egészségűek számára lehet ajánlott. Senki ne kezdjen orvosi ellenőrzés és előzetes felkészülés nélkül hidegvizes fürdőzésbe! Éppúgy mint a szauna: szívbetegeknek, érrendszeri panaszokkal küzdőknek veszélyes lehet.

A fokozatokat, mint mindenütt, itt is be kell tartani. Vízfürdőzés előtt szoktassuk hozzá a szervezetünket a hideghez légfürdővel, amit minden reggel félmeztelenül vagy fürdőruhában végezhetünk - akár a kertben, akár a lakásunk teraszán; meglepő lesz a hatása meghűlésekkel szemben.

Németország déli területein, valamint Ausztriában ez az egészségvédő szokás nem úszásban jelentkezik, hanem abban, hogy decembertől fürdőruhában sétálnak a havas hegyekben az emberek. Senki ne gondoljon hosszú túrákra, az időtartam ugyanis itt is fontos tényező, csupán néhány perces fázásról van szó, aztán mindenki visszabújik a meleg ruhába.

Ez a néhány perc azonban, az immunreakcióknak és a hormonális változásoknak köszönhetően ellenállóvá és "boldoggá" teszi a fagyoskodókat.

Ha a légfürdőzés már könnyedén megy, elkezdhetünk egy lábfürdőt: tartsuk néhány percig hideg vízben a lábunkat, tornáztassuk benne, majd vegyük ki a vízből, és száraz törölközővel dörzsöljük vörösre alaposan!

Aki még mélyebbre akar merítkezni a téli fittség világában, az merüljön nyakig egy tóban, folyóban, tengerben, de mindenképp élővízben - az biztosítja a legjobb védelmet a betegségekkel szemben. Arra viszont vigyázzunk, hogy hagyományos értelemben vett úszással ne próbálkozzuk, ugyanis percek alatt lehűlnek az izmaink, beszűkül a mozgástartomány, rövid időre mozgáskorlátozottakká válunk a hidegtől, ami a parttól távolabbi vízben veszélyes lehet. Az előnyöket akkor is megtapasztaljuk, ha csak megmártózunk a hidegben; ne felejtsük el, a hőmérséklet-különbség adja a savát-borsát a kalandnak, nem az életveszély!

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban