Keserű édesség

Még mindig sokan helyezik előtérbe az édesítőszereket a cukorral szemben. Pedig pár éve nagy botrányt kavart az aszpartam nevű mesterséges édesítőszer hatásainak nyilvánosságra kerülése, de aztán "valahogyan" (különböző érdekektől vezérelve) ez is elsimult.

Pedig több mint 90 mellékhatást tulajdonítanak az aszpartam fogyasztásának. Hihetetlennek tűnik, nem? Pedig igaz. Hogy képes egyetlen vegyi anyag ekkora kárt okozni?

Az aszpartam a vérbe kerülve lebomlik, és így képes keresztülutazni az egész testen, és bármilyen szövetbe lerakódni. A ciklamáttal vagy a szacharinnal ellentétben az aszpartamot megemészti a szervezet. Elfogyasztása után a benne lévő metanol formaldehiddé, majd hangyasavvá változik. A formaldehid belégzése halálos, rákkeltő. További összetevői, a fenil-alanin és az aszparginsav pedig mérgezőek.

Az aszpartam 10%-a metanol! Annak pedig megvan az a nem túl dicséretes tulajdonsága, hogy 86 fok fölött kiválik. Elég a forró teába vagy kávéba dobni az édesítőszert. A metanolból 3-15 ml már halálos mennyiség, ha nem kezelik időben. A veszélytelennek ítélt napi metanol mennyisége felnőtt ember esetében 7,8 mg (0,0078 ml, ha egységnyinek veszük a fajsúlyát). Ehhez képest 1 liter aszpartámmal édesített üdítő 50-60 mg metanolnak megfelelő aszpartámot tartalmaz. Nem ritka azonban, hogy valaki 2-300 mg metanolt vesz magához az elfogyasztott élelmiszerekben benne lévő aszpartámmal. Ez a hivatalosan megengedett érték majdnem negyvenszerese!

Nem ijesztgetés a szándékunk, csupán felhívnánk a figyelmet arra, hogy diétázni is okosan kell, ha arra van szükség. Jobb a békesség, inkább kerüljük az édesítőszereket... bár ha mindig figyelmesen megnézzük az apró betűket, az sem túl megnyugtató: az aszpartam a legtöbb rágóban is benne van.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban