Kialakulhat-e a függőség az anabolikus szteroidoktól?

A szteroidfogyasztás egyik komoly veszélye különösen a fiatalok számára az, hogy a szteroidok a kezdeti kábítószert jelenthetik.

Gyakran a szteroidok az elsők a drogok sorozatában, beleértve a nem megengedetteket is, melyet fiatalok szednek. És bár ez nem jelenti azt, hogy a szteroidok idézték elő más drogok használatát, egy tiltott szer szedése egy másiknak a fogyasztását jóval könnyebb döntéssé teheti, erkölcsi zsákutcába kerülést indítva el. Az erkölcsi összeomlás nem csupán más drogok szedéséhez vezethet, de bűnöző magatartáshoz is.

A pszichológiai vizsgálódás egyik fontos területe a függőség. A fizikai függőséget, melyet élettani függőségnek is neveznek, elvonási tünetek jellemzik. Ezek lényegében bármilyen, akár fizikai, akár pszichológiai kifáradási tünetek lehetnek, melyek akkor jelentkeznek, amikor a gyógyszer szedése abbamarad.

A pszichológiai függést másrészt az a kényszer jellemzi, hogy a szert pszichológiai hatásáért szedik, annak alkalmazásából eredő minden káros következmény ellenére. Ilyenkor a szer szedésére való hajlam azután is jelentkezik, hogy az elvonási ünetek abbamaradtak. A kétfajta függőség általában együtt fordul elő.

Michigan egyetemének pszichiátere, dr. Kirk Brower volt a szteroidfüggőség kutatásának úttörője. Ő a szteroidot használók többségénél a függőség tüneteit észlelte. A tünetek főként depresszió jellegűek voltak, szomorú kedélyállapot, fáradtság, csökkent szexuális késztetés, álmatlanság, étvágytalanság, elégedetlenség az elképzelt test hiánya miatt. Ugyancsak beszámoltak ingerlékenységről, émelygésről, fejfájásról, szédülésről, borzongásról és izzadásról, melyek az elvonás korai szakaszában fordulnak elő.

Úgy tűnik tehát, hogy a szteroid fogyasztása a függőség valódi és jelentős veszélyével jár.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban