Koncentráljunk!

Az eredmény szempontjából nem mindegy, hogy mire figyelünk edzés közben.

A kondigépeken történő edzés akkor tekinthető 100%-osnak, ha az energiáink 100%-át fektetjük bele - és nem csak fizikailag. Testileg és szellemileg egyaránt mindent bele kell adnunk, hogy elmondhassuk: maximálisan teljesítettünk.

Meglepő módon sokan inkább tudatosan elirányítják a figyelmüket edzés közben arról, amit csinálnak. Talán úgy érzik, hogy így gyorsabban elrepül az idő, és szinte "észrevétlenül" épülnek az izmaik. 5 perces szüneteket engednek meg maguknak a sorozatok között, még több kakaót adnak a kedvenc zenéjüknek, eltrécselnek az edzőpartnerrel a mozgás örömeiről, és még sorolhatnánk. Ők azok, akik utána csodálkozva tapasztalják, hogy szinte hiába töltik drága idejüket a kondigépeken, a változások elmaradnak a várttól.

A tudatunk elképesztő energiákat képes felszabadítani a testben. Ez a mentális erő csak koncentráció által tud célzott hatást gyakorolni. Ha a kitűzött célt el szeretnénk érni, legelőször azzal kell tisztában lennünk, hogyan tudunk legjobban koncentrálni.

A koncentráció nem más, mint testünk és szellemünk tudatos összehangolása, harmonikus együttműködése. Hogy ez az összmunka pontosan hogyan jön létre, az mindenkinél más és más lehet. Két extrém szélsőség: vannak, akik hangos üvöltéssel szabadítják fel rejtett energiáikat, mások mély meditációba zuhannak, hogy összpontosítani tudjanak az előttük álló feladatra. Persze nem kizárt, hogy mi magunk is néha ezek valamelyikével élünk egy-egy edzési periódusban, de legtöbbünk valamilyen köztes módszerrel hozza optimális összhangba testét-lelkét.

Akadnak olyanok is, akik számára a mentális intenzitás nem más, mint hogy a sorozat elejétől kezdve (és nem előtte!) ráhangolódnak a feladatra úgy, hogy minél nagyobb erőkifejtésre próbálják rávenni a testüket. Arra koncentrálnak, hogy ők bizony képesek egyre nagyobb súlyokat megmozgatni. Ennek során akaratlanul is olyan kiegészítő izomcsoportokat vonnak be a gyakorlatba, amire nem lenne szükség, és ezzel letérnek a kijelölt útról. Ők az energiát végsősoron nem önmagukból belülről merítik.

Ne a nagyobb erőkifejtés, hanem az "intelligens" erőkifejtés legyen a cél! Higgyük el, hogy azután a teljesítmény növekedése sem fog elmaradni... Koncentráljunk arra, hogy - még ha először kisebb súllyal is - tökéletes mozdulatsort hajtsunk végre, tudatos légvétellel, teljes kontroll alatt tartva az izmok munkáját, egy-egy pillanatra szinte beléjük bújva, érezve bennük a vér lüktetését. Ehhez persze először a gondolatainkat kell tudni uralni. Ha mindez sikerül, akkor olyan egység jön létre test és szellem között, hogy az energiák kombinálódni tudnak és egyszer csak össszeadódnak. Látványos lesz az eredmény.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban