Kortizon

A kortizon nem más, mint szteroidhormon. Ilyen injekciót ad az orvos a rotátor izom sérülése vagy tokzsugorodás esetén. A hatóanyagot közvetlenül a sérült izomba vagy ínba kell befecskendezni, ezért eléggé fájdalmas.

De mi a kortizon eredendően? A mellékvesekéreg egyik hormonja. A glukokortikoidok csoportjába tartozik. Elsődlegesen a szénhidrát-, a fehérje- és a zsíranyagcserére van hatással. A vércukorszintet emeli, fokozza a fehérjelebontást és átalakítását cukorrá. Elősegíti a zsírok és a zsírsavak lebontását, a vízkiválasztást, növeli a káliumürítést és csökkenti a nátriumürítést. Befolyásolja só- és vízháztartás működését, növeli a vér és a vizelet ketontest-koncentrációját.

A hidrokortizon hatékony gyulladáscsökkentő és csillapítja a fájdalmat is, de számos negatív hatása miatt csak végső esetben célszerű alkalmazni. Rendszeres alkalmazása esetén lecsökken a szervezet természetes hormontermelése. A hidrokortizon hirtelen alkalmazása súlyos mellékhatásokkal járhat. Ilyen például az ízületi fájdalom. Még azok az ízületek is fájhatnak, amelyekkel semmi probléma nem volt a hidrokortizon alkalmazása előtt.

A kortizon erős anti-anabolikus hatású készítmény. Alkalmazása esetén jelentős izomveszteséggel kell számolni, valamint az ízület és kötőszövet degenerálódhat. Gyermekeknél nagy adagokban alkalmazva csökkenti a növekedést, felnőtteknél gyengíti a csontokat és kötőszövetet is. Csontritkuláshoz vezethet, mert elvonja a csontokból az ásványi anyagokat. Legyengíti az immunrendszert, ezzel növelve a fertőzés és megbetegedés kockázatát. Vigyáznunk kell tehát, milyen kezelést választunk egy-egy sérülés esetén, de természetesen az orvosok pontosan tudják szerencsére, milyen szituációkban elengedhetetlenül szükséges a drasztikus gyógymód bevetése.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban