Kösz, jól vagyok

Hogy miért? Mert sportolok...

Néha irtó nehezen vesszük rá magunkat a mozgásra, de azzal mindannyian bizonyára egyetértünk, hogy azt a jóleső érzést, ami a sportot követi, nem adnánk semmi pénzért, mert jóformán semmi máshoz nem hasonlítható. Nem egyszerű önelégültségről van szó ilyenkor, hogy "hű de remek fickó vagyok, végigcsináltam, és ez hamarosan látszani is fog rajtam". Persze, ez is benne van, de még ennél is több.

Helyezzük tudományos alapokra a kérdést. Mi történik velünk ilyenkor? Az egyik, egészséges életmóddal foglalkozó német magazin közzétett egy kutatást, amely az emberi agyat vizsgálta a sportot megelőzően és azt követően. Nem meglepő, hogy a mozgás alatt az agynak azon régiói kezdtek jól követhetően aktiválódni, melyek az érzelmeinkért is felelősek.

A kísérlet alanyait kétórás kitartó futásra invitálták, mely előtt és után a béta-enforfin-szintet mérték náluk. A központi idegrendszer különböző szituációkban - például fájdalomra adott válaszként - termeli a morfinszerű anyagot: a béta-endorfint, ami tehát a példánál maradva belső fájdalomcsillapítóként is felfogható, de esetünkben az érzelmek feldolgozásáért felelős agyi régiókban mutatkozott az endorfin felhalmozódása a vizsgált alanyoknál. Nem véletlen tehát, hogy jókedv, felszabadultság, nyugodt alvás lesznek a sportolás jótékony következményei. Hosszú távon fejlődik a koncentrációs képesség, nő a teljesítmény, és tartósan kiegyensúlyozottá válunk. (Ellentétben például az alkoholistákkal, akiknek kimutathatóan alacsony a béta-endorfin-szintje. Illetve ha egészen pontosan akarunk fogalmazni, az alacsonyabb béta-endorfinszinttel bíró egyének - legyenek akár gyerekek - komolyabb eséllyel válhatnak alkoholistává, mint a normális, vagy esetleg emelkedett szinttel bírók.)

A sport mellett szól az a régóta ismert tény is, hogy ilyenkor még olyan ingerülettovábbító anyagok is felszabadulnak a szervezetben, mint a dopamin és a szerotonin. Utóbbi a megelégedettség és kiegyensúlyozottság érzésével tölt el bennünket, míg a dopamin az agy "önjutalmazó gépezetét" fogja beindítani. Csak aztán nehogy több finom falattal jutalmazzuk meg magunkat, mint amennyit arányaiban sportoltunk...

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban