Követendő példa

Brazíliáról eszünkbe jut a riói karnevál, a Copacabana, a szamba, szép barna nők bikiniben, a Cukorsüveghegy, a Krisztust formáló szobor. Ezek ellentéteként pedig a szegénynegyedek megdöbbentő képsorai, amit filmeken láttunk. 
Esetleg a híres focizsonglőrök miatt gondolhatnánk, hogy a fitnesz területén akár példaképünkké is válhat ez az ország. 
Recife Brazília ötödig legnagyobb városa, ahol 21 közterületen lévő helyen lehetőséget nyújtottak az embereknek arra, hogy mozogjanak. Fitnesz edzők, testnevelők ingyenes tánc és erősítő órákat tartanak. A kevésbé edzetteknek, idősebbeknek sétákat vezetnek. Az életmódra és helyes táplálkozásra vonatkozó tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket. A programra minden nap délelőtt és délután 5-9-ig lehet beállni. A 2002 óta folyó kezdeményezés tapasztalata alapján évente 10.000 lakos jelentkezett és 888.000 órán vett részt.

Amerikai és brazil egyetemek, valamint egy amerikai betegségmegelőzéssel foglalkozó központ és a Brazil Egészségügyi Minisztérium közösen végzett tanulmánya során 2046 találomra kiválasztott, Recife-ben élő lakost kérdezett ki fizikai és sport tevékenységével kapcsolatban. A vizsgálat kiterjedt a programban való részvételre és annak milyenségére is, értékelték az ezzel összefüggő feltételeket. A megkérdezettek körében 19%-os volt a valamilyen edzésben való részvétel, 26% a férfiak, és 14 % a nők közötti arány. 
A tanulmány összeállítója, Eduardo J. Simoes szerint ez a kezdeményezés nagyon jó arra, hogy motiválja az embereket az egész életen át tartó testedzésre. Hangsúlyozta, hogy az egészséges táplálkozás és a fizikai aktivitás együtt segít megelőzni a cukorbetegséget, magas vérnyomást, szívbetegséget. A fenti betegségek mellé állíthatjuk a vastag- és végbélrákot is egyetemi kutatások és tanulmányelemzések alapján.

A Washington Egyetem és a Harward Egyetem azt vizsgálta az eddig megjelent és a legújabb kutatások adatait elemezve, hogyan befolyásolja a testedzés a vastagbélrák kialakulásának előfordulását. 
Azt találták, hogy a legaktívabb embereknél 24%-kal volt alacsonyabb az előfordulás valószínűsége, mint azoknál, akik a legkevesebbet mozogtak. 
Bármilyen módszerrel is mérték a fizikai aktivitást, az eredmény azt mutatta, hogy jelentős összefüggés áll fenn a testedzés és a vastagbélrák előfordulásának kisebb valószínűsége között. 
A tudományosan alátámasztott állítás nagyon fontos a megelőzés szempontjából, hisz a vastag- és végbélrák sajnos az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés. Ennek okát eddig is az egészségtelen táplálkozással és a mozgásszegény életmóddal magyarázták. 
Ezen túlmenően az 1984-től megjelenő ebbe a témakörbe tartozó 52 tanulmányt is elemezték. Megállapították, hogy a vastag- és végbélrák előfordulására mindenféle fizikai aktivitás megelőző hatással bír, legyen az futás, kerékpározás, úszás, vagy éppen a munkával összefüggő gyaloglás, emelgetés, ásás. A jótékony hatás tehát mindenféle fizikai aktivitásra kiterjed, és mindkét nemre érvényes. A kutatás eredményeként azt is kiemelték, hogy a fizikai aktivitás a rákmegelőzés lehetőségeinek legjobb, leghatékonyabb eszköze.

/forrás fittway.hu

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban