Lapos has

Ahhoz, hogy a hasizmok fejlesztésével telt idő valóban hasznos legyen és célt érjen, két feltételnek kell teljesülnie.

- a hasizmok izolálására, azaz csakis a hasizom megdolgoztatására kell koncentrálnunk; ez egyszerű feladatnak tűnik, de ha közelebbről megnézzük a dolgot, bizony kiderül, hogy sokan a csípőizmok bevonásával csinálják a gyakorlataikat. Ahhoz, hogy csak és kizárólag a has izmai lépjenek be a képbe, ahhoz maximum 30 fokos szögben emelkedhet el a törzsünk a talajról. Ha nagyobb szögben hajlik a hát, biztosak lehetünk benne, hogy hasizmokon kívül más is segített felülni. Kell ez nekünk? Nem!

- a másik feltétel a hasizmok túlterhelése; ne felejtsük el, hogy a hasizmok légzési segédizmok, azaz állandóan "terhelésnek" vannak kitéve, hiszen minden egyes belégzésnél, kilégzésnél megfeszülnek/ellazulnak, azaz hozzá vannak szokva egy bizonyos terheléshez. Ahhoz, hogy változás történjen, túl kell terhelni őket.

Ha fejleszteni akarjuk a hasizmainkat, alkalmazkodásra kell kényszerítenünk őket, pontosan ugyanúgy, mint más izomcsoportokat is. Fontos szempont továbbá, hogy a lehető legtöbb szögből dolgoztassuk meg a hasizmokat!

Ezzel elérjük, hogy a lehető legtöbb izomrost vegyen részt a munkában, és hogy a teljes hasfalat megdolgoztassuk; úgy a belső ferde, mint a külső ferde hasizmokat, sőt a fűrészizmokat is. Sokkal hatékonyabb az edzésünk, ha 4-5 különböző gyakorlatot végzünk 15-20 ismétléssel, mintha csupán egy gyakorlatból ismétlések százait csináljuk.

Van egy másik tényező is, amit ritkán hangsúlyoznak: a hasizom gyakorlatoknak (a fent leírt okok miatt) rövideknek kell lenniük, és nagyon intenzíveknek. Nem szabad pihennünk a szériák között, ha eredményt akarunk. Gondoljuk csak át újra: mi is a hasizom? Légzési segédizom. Mikor is pihen? Soha! Ha túl akarjuk terhelni, akkor nem adhatunk pihenőt neki, vagy ha adunk, az ne legyen több 10 mp-nél!

Az ötgyakorlatos óriásszettek (folyamatos ciklusban, pihenés nélkül végrehajtva) a legjobbak a hasizmok túlterhelésére. A hasedzés így nem tarthat tovább 8-10 percnél.

Ez természetesen nem rohanást jelent, hanem szigorú figyelemmel végrehajtott, kontrollált, lassú, koncentrált végrehajtást. A gyakorlatok végrehajtásánál figyeljünk arra, hogy hátunk enyhén kerekített, kicsit púpos legyen, és hogy a gyakorlatot ne csípőből hajtsuk végre! Erre azért van szükség, mert ezzel hozzásegítjük a hasizmainkat ahhoz, hogy más izomcsoportok behatása nélkül végezhessék a munkájukat.

Törekedjünk arra, hogy a lehetséges mozgásíveknek csak töredékét használjuk, mert ha túlságosan hátraengedjük a felsőtestet, akkor más izmok is munkába lépnek, ráadásul nő a derékfájást okozó lumbális feszülés esélye.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban