Magasabb elvárások - jobb eredmények

Ismételt növekedés eléréséhez hinnünk kell abban, hogy lehetséges a növekedés. Ha elhisszük, hogy sohasem lehet 45-ös karunk, csak 40-es, akkor egészen biztosan nem is lesz soha. Ha elhisszük, hogy max 100 kg-mal tudunk fekvenyomni, akkor nem leszünk képesek a 120-ra sem. Ha elhisszük, hogy meg tudjuk nyerni a városi bajnokságot, de a megyeit vagy az országost már nem, akkor tényleg a városi lesz a maximum, amit ki tudunk hozni magunkból. De mi van akkor, ha nem alakítunk ki ilyen gátlásokat, ha nem szabunk korlátokat, ha többre vágyunk, mint amit a múltban elértünk? Akkor van esély a tervek reális megvalósítására.

Ezt a jelenséget már jó pár éve be is bizonyította egy Dr. Dorsel nevű pszichológus. Társaival este elmentek golfozni, és a fejükbe vették, hogy annyi sikeres ütést fognak végrehajtani, amennyi csak belefér napnyugta előtt. Még kezdés előtt elhatározták, hogy csak egyetlen ütéssel lehet találatot elérni. Az eredmény ámulatba ejtő volt, a felállított szabályok és a célt illetően magasra tett léc elképesztő teljesítményre sarkallta a csapatot, normál helyzetben és hagyományos játékkal elképzelhetetlen lett volna ennyi lyukat megjátszani.

Minthogy egyetlen ütéssel kellett betalálniuk a lyukba, mindenki megtáltosodott. Emelték a magukkal szemben támasztott elvárásaikat (egy lyuk vagy semmi), és a csapat játéka új dimenzióba került. Másként fogalmazva: ha csak a középszerűséget várjuk el magunktól, akkor valóban középszerűek leszünk, ám ha kitűnőségre vágyunk, akkor kitűnhetünk.

Természetesen ez a testépítésre is igaz. Ha vért izzadva dolgozunk azért, hogy elérjünk egy addig nem tapasztalt erőszintet, akkor jó eséllyel el fogjuk érni, ha elég konkrétak a célok. Mi történik, ha nem elégszünk meg 45-nél kisebb karokkal? Ha nem is lesz 45-ös, de garantáltan jobban fog fejlődni, mintha csak céltalanul emelgetjük a súlyokat.

Ha adna valaki 10 millió forintot azért, hogy 2 hónapon belül 2 centit fejlődik a karunk, vajon képesek lennénk rá? Nem igyekeznénk valamilyen módon megoldani a feladatot? Nem kezdenénk el helyesebben táplálkozni, keményebben edzeni és magasabb intenzitással, mint bármikor előtte? Valószínűleg vért izzadnánk, de meglenne! Még ha évek óta egy milliméter gyarapodás sem volt, most hirtelen ellenkező módon kezdenénk el gondolkodni. Nem lemondóan, hanem hittel. A sok pénz gondolata izgatottá és motiválttá tehet, megszűnnek a korlátok, a teljesítmény emberfelettivé válik.

Ha egy sorozat végén a kimerültségtől és fájdalomtól nem megy már több ismétlés, de hirtelen valaki pisztolyt szegezne ránk: "Még öt ismétlés, vagy meghalsz!" - vajon nem préselnénk ki magunkból még ötöt? Dehogynem! Olyasfajta motivációt kell tehát kialakítani, ami pénz és pisztoly nélkül is hasonló eredményre sarkall. Ki kell kászálódni a komfortzónából, ha lankadni látjuk az eredményeinket, és meg kell találni egy saját motivációt, felemelni az elvárásokat, és magasabb szintre lépni. Ha ezt elértük, akkor jöhet az újabb cél. Nem érdemes kényelmességből leragadni, megelégedni, mert az önelégültség a fejlődés kerékkötője.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban