Még tart a síszezon

Persze nem elsősorban hazánkban... de ha kiruccannánk síelni, hogyan készüljünk fel?

Sígimnasztika... Ismerős a szó? Nem nehéz kitalálni, hogy a síelés speciális mozgásaira való felkészülést takarja. Kitartás, gyorsaság, erő és mozgékonyság - ezekre van szükség ahhoz, hogy ne vérezzünk el a sípályán. Felkészülés nélkül - hogy a műfajnál maradjunk - elég "meredek" dolog nekilendülni a leghúzósabb pályáknak, kanyaroknak, jeges hegyoldalaknak. Hozzá kell szoktatnunk izmainkat és ízületeinket egy olyan mozgássorhoz, amit a hétköznapi életben nem igazán gyakorolunk. A síelés igen nagymértékben veszi igénybe a szervezetet, egy-egy lesiklás szinte minden izomcsoportot megdolgoztat. Rákészüléssel azonban elkerülhető a későbbi, az egész utazást megkeserítő izomláz, sőt a balesetek, sérülések kockázata is jelentősen lecsökken. A sízéshez szükséges speciális képességek fejlesztése ráadásul az általános erőnléti szintet és a szervezet ellenálló képességét is növeli, így egészségmegőrző szerepe is van.

Az elsődleges feladat az alsótest izomzatának, a comb- és a farizmoknak az edzése. Nem hanyagolható emellett azonban az általános állóképesség-fokozás, a gyorsaság, hajlékonyság, illetve az egyensúlyérzék fejlesztése, valamint a gerinckörüli izmok és a hasizomzat erősítése sem. A cél eléréséhez ideális esetben heti 2-3 alkalommal végzett 1-1,5 órás edzés szükséges. A terhelést és az intenzitást mindenki saját edzettségi szintjéhez mérten növelje.

Váltakozó ugrabugra jobbra-balra zárt lábakkal, ugró- és egyensúlygyakorlatok, nyújtó- és hajlítómozgások. Ezek nemcsak a megelőző edzés fontos részei, de közvetlenül a lesiklás előtt is ajánlott bemelegítésként elővenni őket.

Az alábbiakban szereplő, bárki számára elvégezhető, nem túl megerőltető gyakorlatsor valóban csak a minimum, mielőtt útra kelünk.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban