A méhpempő csodája

A méhpempő a munkásméhek garatmirigy-váladéka, a méhek "teje". Ezzel a csodálatos anyaggal etetik a fiatal munkásméhek - a dajkaméhek - a fiasítást akkor, amikor méhanyát akarnak nevelni.

A méhpempő hatására akkor kezdtek felfigyelni a kutatók, amikor rájöttek, hogy ugyanazon petéből keletkezhet az anyaméh is, amiből a munkásméhek. Míg azonban a munkásméh egy nemileg fejletlen nőstény, párzásra és peterakásra alkalmatlan, élettartama nyáron 6-8 hét, addig az anyaméh nemileg teljesen fejlett és természetes körülmények között 3-5 évig él. A munkásméh álcáját 21 napos kifejlődése során 6 napig táplálják, ezzel szemben az anyaméh 16 nap alatt fejlődik kétszer olyan súlyúra, mint a munkásméh, s ehhez - bár csupán 5 napig, de - méhpempőt kap. Az anyaméh feladata, hogy naponta 1000-1500 petét lerakjon. E petemennyiség összes tömege az anya saját testtömegének nagyságrendjében van. E csodálatos teljesítményhez azonban naponta a saját testsúlyánál nagyobb mennyiségű pempőt kell elfogyasztania.

A méhpempő összetétele nagyon komplex. Tartalmaz fehérjéket, 25-féle aminosavat, parotint, nukleinsavakat és származékaikat, acetilkolint, biopterint, B1, B2, B5, B6, B12, A, E, P-P vitamint, enzimeket, fermentumokat, nyomelemeket. Természetes összetételű, az egyes alkotóelemek egymás hatását erősítik (szinergia-hatás). Az anyag néhány százaléka még ma is ismeretlen. A legújabb kutatások szerint a méhanya-pempő semmilyen hormont nem tartalmaz. Több évtizedes embergyógyászati tapasztalatok alapján felelősséggel kijelenthető, hogy az emberi szervezetre nem ártalmas, egészséget károsító mellékhatása nincs még rendkívül nagy adagban sem.

A méhpempő igen hatásos táplálkozás-kiegészítő. A méhpempő értékes fehérje és nagy vitamin-tartalmánál fogva az emberi testet alkotó sejteket táplálja, anyagcseréjét javítja, ezért "ott segít, ahol baj van", hiszen a betegségeket egy-egy sejtcsoport hibás működése okozza. A legfontosabb alkalmazások: méregtelenítés, immunrendszer erősítése, allergia csökkentése, hormon- és mirigyműködési zavarok, szív- és érrendszeri panaszok, gyomor- és bélbántalmak, gyomorfekély, idegrendszeri problémák, szklerózis multiplex, depresszió, fejlődésben elmaradt, beteges gyerekek felerősítése, a kívánt teherbeesés elősegítése, nőgyógyászati problémák, a változás előtti kellemetlen tünetek megszüntetése, változás után hormonpótlás és a csontritkulás csökkentése, kisebb csomók, ciszták, kezdeti stádiumban kisebb daganatok gyógyítása, stb. Leromlott szervezet, betegség alatti-utáni állapotból való felerősítésnél kitűnő. A méhpempő szedésekor a szervezet intenzív méregtelenítése következik be.

A méregtelenítésről kevesen tudják, hogy kellemetlen érzésekkel jár együtt. Tompa fejfájás, kellemetlen közérzet, levertség, aluszékonyság, fájdalom a legváratlanabb időben és szokatlan testrészeken - ezek mind a tisztulási folyamat elkerülhetetlen, kellemetlen velejárói. A szervezet önmaga is tisztul időnként, egy-egy szerv vagy testrész méregtelenítése önmagától is beindul. Az ilyen spontán méregtelenítésnél mondják az emberek, hogy "érzékeny vagyok a frontátvonulásra-időjárásra”, „az időváltozástól fáj a fejem". A természetes tisztulás időtartama nagyon hosszú, hetekig-hónapokig is eltarthat.

A méhpempő a tapasztalatok szerint négy-tíz napos szedés után néhány napos intenzív tisztulási periódust indít el. Ezen idő alatt az egyén közérzete romlik, fejfájás, egyéb fájdalmak ("vándorfájás") előállhat. Ekkor lehetőleg nem szabad abbahagyni a szedést, mert a kellemetlen periódus legtöbb esetben csak néhány napig tart, és azután gyors, markáns javulás következik.

Forrás: Molnár méhészet; Elixir magazin

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban