Mézédes egészség

A méz erősíti a szívizom összehúzódását, kedvezően hat a szívmunkára. Éppen olyan előnyös, mint a természetes cukor vagy gyümölcs. Szemben az "édes-vészes" cukorral: biztosabb összefüggés mutatható ki a cukorfogyasztás és a koszorúérbetegség okozta halálozás, mint a zsírbevitel és infarktus között (egy japán kutató 20 országra kiterjedő vizsgálata alapján).

A szívizomnak sok tápanyagra és rengeteg energiára van szüksége, hogy feladatának eleget tehessen. A méz szénhidrátja azonnal hasznosítható energiát ad, de szívizomerősítő káliumot is tartalmaz. 100 g mézben 30-70 mg kálium van.

További előnyei:
- Kiváló édesítőszer, egyszerű cukrai könnyen, gyorsan felszívódnak, és nem raktározódnak a szervezetben, így nem hizlal.
- A mézben előforduló savak javítják az emésztést, fokozzák az étvágyat. 
- Szénhidrátjai serkentik a szervezetben az endorfin termelését, így hangulatjavító hatásúnak tartják. 
- Nagy mennyiségű ásványi anyagot, nyomelemet, vitamint tartalmaz, erősíti az immunrendszert. 
- Enzimei a sejtanyagcsere katalizátorai, így javítja az emésztést, a tápanyagok felszívását. 
- Összehasonlítva az 1 kg mézben található tápanyag egyenértékű 50 db tojással, 25 db banánnal, 40 db naranccsal vagy 1,6 kg marhahússal.

Háromhetes mézkúra során egy orvos naponta 100-120 g mézet adott betegeinek, és azt tapasztalta, hogy a méz tágította a koszorúereiket. Másik vizsgálata 500, különböző szívbetegségben szenvedő betegre irányult, akiknek szintén mézet adott. Jelentős javulás volt az eredmény. Egy hónap után normálissá vált a pulzus, a vérnyomás, csökkent a betegek fáradékonysága, közérzetük javult, a neurotikus tünetek megszűntek, a szívtáji fájdalmak enyhültek.

De ne csak betegekről beszéljünk, hanem a méz megelőző szerepéről is. Naponta egy deci vízbe vagy teába tegyünk egy evőkanál mézet és fél citrom levét, és ezt tegyük rendszeressé. Még jobb, ha hozzá tudunk jutni propoliszhoz, sőt, bioboltokban a virágpor sem elérhetetlen: naponta 2-3 evőkanál igazán "felturbózza" a szívizmokat.

Végezetül egy jól bevált receptet ajánlunk a fokhagymás méz elkészítéséhez: egy liter vízbe keverjünk bele 30 gerezd apróra vágott fokhagymát, 3 evőkanál mézet, másfél deka összemorzsolt élesztőt, érleljük, hagyjuk állni 9 napig, közben többször keverjük meg, majd naponta háromszor egy-egy pálinkáspohárnyi adagot igyunk meg belőle. Egészségünkre!

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban