Mit cipel a gyerek?

Iskolatáska

Lazán felcsaphatjuk a vállunkra, vagy hátunkra vehetjük. Van csatos, zip-záros, mintás és egyszínű, kicsi és nagy. De vajon jó lesz-e az a táska, amit gyermekünk kinézett a kirakatban? Mielőtt megvesszük a legújabb, divatos iskolatáskát, érdemes megismerni néhány egészségügyi szempontot is. Cikkünkből megtudhatják, mire kell figyelni táskavásárláskor.

A boltok polcain hatalmas a kínálat az iskolatáskákból a puhától a merevig, az „egyterűtől” a többrekeszesig, az egészen olcsótól a drágáig. Bár kétségkívül nem könnyű ellenállni „a legjobb barátomnak is ilyen van” típusú kérlelésnek, de próbáljuk meg a leendő tulajdonost meggyőzni arról, hogy más sajátságok alapján kell döntenünk.

Ne terhelje túl a gerincet!

Az első és legfontosabb szempont, hogy az iskolatáska - még ha alaposan meg is van tömve - a lehető legkevésbé terhelje meg a fejlődésben lévő gerincoszlopot. Nem véletlen, hogy míg az óvodában kevés rossz tartású, gerinc-elváltozásos gyereket találni, addig iskolásoknál a kor előrehaladtával ezek a problémák egyre gyakrabban fordulnak elő. Az egészséges gyerek gerincoszlopának háti szakasza domború, nyaki, illetve ágyéki szakasza pedig homorú; ezek a görbületek biztosítják a gerinc optimális teherviselő képességét. A súly cipelése önmagában még nem változtatja meg a görbületeket, azonban a túlságosan nagy teher cipelése vagy az aránytalan súlyelosztás túlterheli a gerincoszlopot, és gerincferdülés kialakulásához vezethet. 

Milyen a jó iskolatáska?

Az iskolatáska kiválasztásánál fontos szempont az is, hogy könnyű legyen, úgyis éppen elég súly kerül majd bele. Anyaga és a varrásai legyenek teherbírók, fogantyúi erősek és kényelmesek. Vállpántja lehetőleg jó széles és párnázott legyen, hogy ne vágja a lurkó vállát, és jobban eloszlassa a terhet. A hátrész puha anyagból készüljön, s minél szélesebb felületen érintkezzen a háttal, csatja, cipzárja jól záródjon. 
Előnyösek a vízhatlan, sok rekeszes vagy zsebes táskák, mert meggátolják a füzetek elázását, és könnyebb bennük rendet tartani. Kisebbeknél - ahol a szamárfülek miatt a tanító néni még szigorú dorgálásban részesít - válasszunk merevfalú darabot, így kevésbé kell tartani az irkák, könyvek összegyűrődésétől. A közlekedés biztonsága érdekében legyen a táskán fényvisszaverő csík, és jó az is, ha feltüntetjük rajta a kis tulajdonos nevét és címét. Kutatások igazolták, hogy az élénk színű táskák (narancs, sárga, piros) nagyobb védelmet jelentenek az iskolásoknak, mert az autósok jóval előbb észreveszik őket. A márkához nem kell feltétlenül ragaszkodni, egy felségjelzés nélküli táska is használható akár több évig.

A túl nehéz súly cipelése egészségkárosító is lehet

Egy felmérés szerint az alsósok táskája 4-5 kg-ot nyom, a felsősöké még ennél is többet. A diákok heti átlagban testsúlyuk 12-18 százalékát viszik a hátukon. A táska súlya, ha a gyermek testtömegének 10 százalékánál nehezebb, maradandó egészségkárosodáshoz vezethet. Ezért figyeljünk arra, hogy gyermekünk csak az oktatáshoz szükséges felszerelést cipelje magával nap mint nap.

A jó iskolatáska kiválasztásával, és annak rendeltetésszerű (mindkét pántjával a hátra felvett táska) használatával megelőzhetők a gerincbántalmak. Célszerű azonban a tanítókkal megbeszélni, mi az, amit a gyermek akár bent is hagyhat az iskolában. Ezzel megkíméljük gyermekünket a felesleges és megterhelő cipekedéstől.

/ forrás: Nestle.hu /

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban