Óvatosan a lábnyomással!

Érzett már fejfájást a lábnyomás után? Ha igen, akkor fokozott óvatossággal kell eljárnia ennél a gyakorlatnál, különösen akkor, ha hanyattfekvésben végzi. Mivel ez a gyakorlat nagyon veszélyes is lehet, mi a döntött lábtológépet ajánljuk, vagy még inkább Robust Gym vízszintes lábtoló gép modellt, ahol fekvő helyzetben végezheti a lábnyomást.

De miért is áll fenn és milyen veszély? Ebben a testhelyzetben lábunk felemelésével fokozzuk a koponyán belül uralkodó vérnyomást. A lábbal végzett kemény erőkifejtés ezt a nyomást még tovább növeli. Azt is kimutatták, hogy a fogantyúk szorítása lábmunka közben maga is 30%-kal a normális szint fölé emelheti a vérnyomást.

Hogy még rosszabbul süljenek el a dolgok, sokan a hatalmas erőkifejtés közben gyakran visszatartják lélegzetüket. Ez az úgynevezett Valsalva-hatáshoz vezet (ez az a jelenség, amelynek során a mellkason belül fokozódik a nyomás, miközben az agy felől a vérelfolyás csökken). Ez könnyen szédülés érzését keltheti. Érthető módon a fenti tényezők együttesen nagyon kellemetlenné válhatnak, ha a nyomás túl magasra emelkedik.

Legrosszabb esetben az illető úgynevezett "cerebrovaszkuláris balesetet" szenved, azaz agyvérzést kap. Ez a valóságban is megtörtént már, az első ilyen eset óta kimondottan ellenjavallt a teljesen vízszintes fekvésben végzett lábnyomás.

A lábnyomás után érzett fejfájás olyan jel, amire oda kell figyelni. Lehetséges az is, hogy a test izmainak egyidejű és fokozott feszítése (a nyakizmokat és a fej izmait is beleértve) okozza az úgynevezett tenziós fejfájást. Az is előfordulhat, hogy az emelkedett vérnyomás az ok, amely a fejen belüli erek túlzott kitágulását eredményezi. Ez a fajta fejfájás hasonlít ahhoz, amit migrén közben lehet érezni, mivel utóbbit is az erek túlzott kitágulása okozza.

A tanácsunk tehát: senki ne tartsa vissza a lélegzetét és ne szorítsa a fogantyút túl szorosan. A vérnyomást is rendszeresen ellenőrizni kell. Figyelemmel kell lenni arra, hogy az anabolikus szteroidok víz visszatartásához, ezzel a vérnyomás emelkedéséhez vezethetnek. Ha valakinek tartósan fejfájása van, az feltétlenül válassza inkább a fent említett, ülő helyzetet lehetővé tevő lábtológép-típust, esetleg mellőzze teljesen ezt a gyakorlatot.

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban