Pumpálás edzés előtt

Hát az meg mire jó?

Ismerjük már azt a verziót, amikor az utolsó sorozatok végső ismétlése után még végzünk 6-8 ismétlést, általában segítséggel. Vagyis jó alaposan felpumpáljuk a már megdolgozott izmot. Talán sokan már odáig is eljutottak "tanulmányaikban", hogy a pumpálás célja nem ugyanaz a kezdő és a végső fázisban. Akinek például rövid a bicepsze, nyilván az indító fázist fogja pumpálni, akinek pedig nem elég hegyes, az a befejező mozdulatsorokra koncentrál. Tehát egyfelől testalkatunkhoz igazítjuk, hogy melyik izomnál melyik fázist pumpáljuk.

Másfelől viszont a sérülésveszély elkerülésére ajánljuk mindenkinek meleg szívvel, hogy ne csak alkati okokból döntsön az edzés előtti pumpálás mellett. Elsősorban az antagonista (ellentétes) izmokra kell ilyenkor koncentrálni. Például ha a mellizmokat szeretnénk edzeni, akkor nemcsak egy sorozat könnyű, bemelegítő fekvenyomásra van szükség, hanem néhány sorozat lehúzást is célszerű végezni a hát és a bicepszek bemelegítésére. A deltákat is érdemes megfelelő állapotba hozni, mielőtt a nehéz fekvenyomásnak nekirugaszkodunk.

Ha a hátizmok edzése a cél, akkor néhány sorozat "lájtos" fekvenyomással mozgassuk át a deltákat, a mellizmokat és a tricepszeket, mielőtt elkezdjük a húzódzkodást, az evezést vagy a lehúzásokat.

Ugyanezt az elvet természetesen minden antagonista izomcsoport esetében alkalmaznunk kell, és hírből sem fogjuk ismerni a sérüléseket!

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban