A rendszeres mozgás pszichológiai hatása

Már a régi görögök is tudták, hogy a test és a lélek nem választható el egymástól. Ép testben ép lélek – hirdették, és ma sincs ez másként. Számtalan tudományos kísérlet, vizsgálat alátámasztotta már, hogy a lelki egészség egyik feltétele az egészséges életmód, azon belül is a rendszeres testmozgás.

Már a gyermekkorban elkezdődik

A kisgyermek fejlődésében, érésében a megfelelő gondoskodás mellett kiemelt szerepe van a rendszeres testmozgásmozgásnak. Nemcsak az idegrendszer fejlődik a mozgás által, hanem a gyermeknek azon képessége is, hogy hatékonynak tudja magát érezni, ha sikerül egy mozdulat, egy mozgássor által elérnie azt, amit akar.

Az én-fejlődés elengedhetetlen feltétele, különösen a beszédtanulás előtt, hogy a gyermek felfedezze a saját testét, és örömet leljen abban, hogy ezt a testet ő irányítja. A kisgyermekkori játékok, vég nélküli gyakorlások éppen ezt a képességet tudják fejleszteni. A fáradhatatlan, „örökmozgó” gyerekek nemcsak az energiáikat vezetik le a mozgás által, hanem egyre ügyesebbek lesznek, és egyre inkább megtanulják, hogy mire képesek, és mire nem, mit tudnak gyakorolni, fejleszteni, és mit nem.

Kamaszkorban

A kamaszok köztudottan nincsenek túl jóban a megváltozott testi tulajdonságaikkal, a testi változások miatt ügyetlennek, esetlennek érzik magukat. Már nem lehet állandóan ugrálni, játszani, (kinőttek már a gyermekkorból, és cikinek is tartják ezt a fajta mozgást) de ott vannak a szórakozóhelyek, ahol vég nélkül lehet táncolni, ugrálni.

A testnek szüksége van ebben az életkorban is arra, hogy mozogjon, a léleknek pedig arra, hogy úgy érezze, kontroll alatt tartja a testet. Éppen ezért nagyon sokat tud segíteni a kamaszoknak a rendszeres testmozgás és sporttevékenység, akár csoportban, akár egyénileg végzik. Fejleszti az akaraterőt, a kitartást, motivációt ad, aminek hiánya a kamaszoknál probléma szokott lenni.

Nem véletlen, hogy a rendszeresen sportoló fiatalok jobban képesek teljesíteni az iskolában is, hiszen megtanulták a testükön keresztül, hogy eredményt csak a rendszeres gyakorlással, a kitartással lehet elérni, csodák pedig nincsenek.

Felnőttkori testmozgás

A rendszeres testmozgás egészségre gyakorolt hatását nem lehet eléggé hangsúlyozni. A test fittsége, frissessége hat a lélekre is, az ember megfiatalodik, optimistábban szemléli a világot.

Megfigyelték, hogy a rendszeresen mozgó emberek jobban hisznek önmagukban, nagyobb az önbizalmuk, és bátrabban tekintenek a jövőbe. A testük által nap mint nap megtapasztalják, hogy gyakorlással, sportolással képesek önmagukon alakítani, izmosabbak, vékonyabbak lesznek, nő a kitartásuk, az állóképességük, a terhelhetőségük.

Ugyanakkor reálisabban gondolkodnak, jobban elfogadják, hogy mindennek ára van, nem várják a „sült galambot”, mint esetleg azok, akik úgy érzik, ők hiába tennének bármit is, csak a szerencsén múlik, hogy hogyan alakul az életük.

A rendszeres testmozgás olyan hormonokat is felszabadít a szervezetben (opiátok), amelyek a boldogságérzetért felelősek. Aki tehát „rászoktatta” a szervezetét a rendszeres testmozgásra, annak folyamatosan biztosítva van egyfajta jóérzés, amit a nem mozgó társaik más, kevésbé egészséges módszerekkel érhetnek csak el. (például a rendszeres nassolás, az alkohol, a drog stb.)

Bármikor elkezdhetünk mozogni, nincs életkorhoz kötve, de fontos a fokozatosság és az ésszerűség. Talán nagyobb öröm együtt mozogni másokkal, ezért ha egyedül nem megy, próbáljunk csatlakozni másokhoz. Ha lehet, azonos adottságokkal rendelkező emberekkel tegyük ezt, különben megtörténhet, hogy a kudarcok elveszik a kezdeti lendületet.

Lényeges, hogy olyan mozgásformát válasszunk magunknak vagy gyermekünknek, ami alapvetően örömet okoz. Ne sanyargassuk a testünket, hanem azt tegyük, amihez nem kellenek irreális testi vagy külső feltételek, ami könnyen elérhető és beilleszthető a mindennapjainkba (például séta, futás, kerékpározás, úszás). Segít, ha kitűzünk egy távolabbi célt, és igyekszünk azt elérni. Például: „fél év múlva heti háromszor 1 órát szeretnék edzeni”.

/forrás: nestle.hu /

Segítünk

Segítünk a termékválasztásban